Как да декорираме кухня в стил Ар-Нуво?

Публикувано на 02/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 02/11/2022 | Видяно 2 578 пъти

Ако сте решили да смените стила на кухнята си и сте ценител на натуралното и естественото, на плавни очертания и флорален декор, то стилът Ар – Нуво е точно за вас. Появил се в края на 19 век във Франция, той успешно съчетава елегантността с влиянието на индустриалната революция, като запазва аристократичността и изяществото на Барока.

Стилът Ар-нуво в интериора се характеризира с всевъзможни  вълнообразни форми, наподобяващи природата орнаменти и плавни линии. Идеята е декорът да се възприема така, сякаш е създаден от природата, без каквото и да било вмешателство на човека.

Стилът ар-нуво е смятан от специалистите за “тотален“, тъй като повлиява почти всички сфери – архитектура, дизайн, изкуство. И художниците, и дизайнерите вплитат в своите творения екзотични птици, пълзящи растения, множество флорални мотиви, водни лилии, пеперуди, стилизирани женски образи. И естествено лукс, много лукс.

Разбира се този стил е много привлекателен и ако вече имате вдъхновение заявете безплатно консултацията си тук  още сега и интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus ще Ви помогнат да преобразите дома си.


Кухнята като произведение на изкуството

От самото му зараждане до сега Ар-Нуво не е губил своята популярност и е един устойчив тренд в интериорния дизайн на кухнята, който не спира да очарова с елегантност, романтизъм и интерес към новите технологии. Въпреки неговата популярност и широко влияние обаче, в чист класически вид стилът Модерн (както още се нарича), се среща доста рядко.

Самият стил Ар-Нуво се отличава с мекота и плавност на линиите, което дава възможност за оформяне на лек и удобен интериор, който да влияе успокояващо и хармонично. При оформянето на декора в кухнята трябва да се заложи на флоралните елементи,  елегантни и меки линии, стилизирани цветя в тапетите или завесите, изящни дърворезби.

Извитите линии се наблюдават във всичко – в структурните елементи, в мебелите, в декора, като акцент се поставя на изобилието от флорални мотиви. Материалите, които се използват за декориране на кухня в този стил са разнообразни и варират от дърво, стъкло и камък до метал и дори сребро. Също така стила Ар-нуво се характеризира с наличието на живопис, цветни витражи и мозаечни рисунки.


Под, стени и таван на кухня стил Ар-Нуво

В кухня стил Ар-Нуво отлично би изглеждал под, покрит със светли, монохромни плочки, вълнообразни мотиви или тъмно дърво. Много изящно би стоял под от дъбов паркет, например. И като допълнение може да заложите на малък килим в зоната за хранене.

Стените и таванът в такава кухня често са боядисани в меки пастелни тонове, за да има мекота в излъчването и повече обем. А също така може да са покрити с тапети с флорални мотиви или вълнообразни орнаменти.

Цветовата гама не е така широка и се придържа към нюансите на водата, зелените и дървесни тонове. Също така бяло, черно, светло синьо, златисто, сребристо, сиво, лилаво и нежни сметаново-кремави тонове.


Обзавеждането

Мебелите характерни за този стил се отличават с закръглени и релефни форми, без остри ръбове, като всички мотиви по тях трябва да се асоциират с природата и изкуството. Традиционно в този стил най-добре се вписват антикварни мебели, но ако това не е Вашия предпочитан вариант може да подберете съвременни такива, които ще напомнят за тях.

Подходящи са столове с извити облегалки, дърворезба, пищни тапицери и флорални мотиви. Масите са кръгли или овални с извити крака, шкафовете с витражи и цветни стъкла, красиви дръжки и златисти орнаменти, и много гланцирани повърхности.

Разкошните и пищни полилеи, спускащи се от тавана, са добре дошли. Матирано стъкло, извити орнаменти, наподобяващи цветя, корпус от бронз или дърво – всичко това е характерно за осветителните тела в стила Ар-Нуво и още нещо, светлината трябва да е мека и приглушена.


Декорацията

За декорирането на кухнята в стил Ар-Нуво използвайте огледала в кръгъл и овален обков, които освен декоративна функция ще увеличат визуално малкото помещение. Допълнете декорацията на интериора с картини и гоблени в пищни рамки, статуетки на жени и различни животни, както и вази с цветя, и часовници. Всеки елемент от декора трябва да бъде като частичка изящно изкуство.

Ако решите да сложите завеси, то те трябва да са от тежък текстил в светли тонове и да стигат от тавана до самия под, дори елегантно да го покриват. Особено актуални са десените с птици, растения, най-вече водни лилии или извити декоративни линии. Същото важи и за материала, с който са тапицирани столовете.

Не пропускайте аксесоарите – дръжките на шкафовете, кранчета, съдовете, приборите за хранене. Те също трябва да носят духа на епоха, в която се е зародил и развил този пищен стил. Ар-Нуво в интериорния дизайн служи като визитка на къщата и свидетелства за любовта на собствениците й към природата, афинитет към естественото и страст към изкуството.

Кухнята е мястото, където прекарваме едни от най-хубавите моменти с близки и приятели, и ние разбираме желанието Ви тя да бъде красива. За да създадете мечтания дом разчитайте на специалистите регистрирани в MaistorPlus и  се доверите на техния професионализъм.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Ихтиандер Никифоров
Покривни услуги, София
7 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
108 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
9 извършени проекта