Как сами да си направим приказна детска лампа

Публикувано на 14/03/2016 от Елица Мартинова | Последна редакция на 04/08/2016 | Видяно 7 928 пъти

Винаги сме знаели, че от форума "Направи сам" можем да почерпим оригинални идеи във всички сфери. Особено ни впечатли обаче домашният проект на потребителя ev_dimov, който е направил изумително красива лампа за стаята на своето дете. Следвайки намеренията си да ви запознаваме с най-атрактивните теми от този форум, с близо десетгодишна история, решихме да ви покажем какви чудеса може да си направи сам човек, ако е насочван от опита на хората, готови да помогнат.

Ако въпреки подробните инструкции, проектът ви се струва непосилен, а искате да подарите такава лампа на детето си, не се колебайте да потърсите в MaistorPlus изпълнител, специализиран в изработката на мебели по поръчка.


Как е дошла идеята

Потребителят ev_dimov споделя, че е заимствал дизайна на лампата от мостра, която е видял в магазин за осветителни тела. Тъй като цената му се е сторила неадекватно висока, той е решил да я изработи сам. По-късно, след като проектът е завършен, признава, че детето му е било изключително развълунвано от факта, че ще има ръчно изработена лампа.

След като той споделя идеята си с останалите потребители във форума "Направи сам", красивата му лампа вдъхновява и други, които също се заемат с този домашен проект. На снимките, освен лампата на потребителя ev_dimov, виждате творенията и на lilana, и на skgodinov.

Вижте още: Преди и след: ефективно оползотворяване на детска стая


Какво ще ви е нужно

За направата на тази приказна лампа са ви нужни следните материали:

  • Фазер 5 мм
  • Дъска с дебелина около 10 мм
  • Електрод № 3
  • Малко основа за ламиниран паркет
  • Лепило С 300
  • Алкидни бои
  • Кръгов трион
  • Крушка с Ф80 при балона

Инструментите, които може да използвате, варират според това с какво разполагате.


Как се прави

Основното тяло - луната, е направено от "сандвич", който представлява фазер 5 мм - дъска 10 мм - фазер 5 мм. Плоскостите се залепват с С 300, а дъската между двата фазера е куха в средата си, за да остави канал за кабела.

Тялото на крушката се получава, след като се залепят едно към друго три равни по размер дървени трупчета. В тях се пробива отвор с кръгов трион, в случая - Ф42, като отворът на най-горното трупче е глух.

След като го "сглобите", телцето трябва да бъде захванато към луната здраво, с помощта на винт. Този захват налага фасонката под крушката да бъде пробита встрани и кабелът да мине оттам. Звездичката, която се закрепва към тавана, се захваща с винтове за бетон. В нея също се прави глух отвор, така че клеморедът да може да легне в нея.

За да центрирате цялата приказна конструкция, е необходимо преди да залепите третия фазер на луната да я хванете в горния й край - така, както е оказано на фиг. 3 от чертежа на ev_dimov. Точката, в която луната се балансира, трябва да е мястото, откъдето ще минава и кабелът.

Вижте още: Кой е най-подходящият цвят за детската стая

Надяваме се, че проектът от "Направи сам" ви е харесал. За повече обяснения винаги може да разгледате и самия форум. Ако пък сте се вдъхновили и искате да имате точно тази лампа, но не може да си я направите сами, потърсете на сайта на MaistorPlus изпълнител, който се занимава с изработката на мебели по поръчка. В случай че се колебаете и искате да проверите каква би била цената за такава лампа по поръчка, може да заявите проект и да проверите какви условия ви предлагат различните майстори.


Тагове:

Мебели

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Венцислав Димитров VIP
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
14 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
43 извършени проекта
Андрей
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта