Светлината над кухненското пространство

Последна редакция на 20/04/2024 от Диана Маркова
Източник | Видяно 1 062 пъти

В кухнята – или там, където се храним – светлината има преобразуваща сила, която рефлектира върху апетита, насладата от храненето и цялостното настроение на компанията. За да оползотворите максималните възможности за осветяване в пространството за хранене, първо трябва да вземете предвид неговата големина, както и цветовете в него – от пода до покритието на чашите за чай. После си отговорете на въпроса – какъв стил целя: индустриален, битов или модерен? Или може би нещо друго?

Когато решите да сложите показаните на снимката лампи над масата за хранене, вече е ясно: всичко, което искате, е вашата малка любима кухня да стане светла и още по-любима. Оставяйки настрана малките лампички в чекмеджетата и над мивката, вие имате нужда от абажури над плота, на който хапвате сандвич. Три висящи лампи – като трите порции пред вас – са може би най-удачният начин да обособите мястото за пир с вкусотии, да приканите близките да опитат най-новото ви кулинарно творение и да внесете светлина над всички мрачни мисли и настроения, които човекът на XXI век неимоверно изпитва.

Правилото при поставяне на висящи осветителни тела гласи, че разстоянието между тях трябва да е около 76,20 см, а самите лампи трябва да висят над плота между 76 и 91,44 см. Тези пропорции гарантират необходимото свободно пространство, плавното разпръскване на светлината и ясната видимост за седящите под лампите.

Виж още: Кой е най-подходящият тип осветление за вашата кухня?

Свързано:

Идеи за кухня Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома