Маса за голяма кухня

Последна редакция на 29/03/2024 от Йордан Колев
Източник | Видяно 794 пъти

Тъй като в дадения случай няма ограничения откъм размерите на масата, основните критерии са качеството на нейното изготвяне и дизайнът, който да е в съответствие с общата концепция на кухнята. Важен момент е и максималният брой хора, на които ще им е комфортно да седят на нея. Най-разумно е да се пресмята общия брой на членовете не семейството + 2-3 човека. Не трябва да се забравя, че зоната на комфорт на масата за хранене за един човек е от порядъка на 70 см.

Мащабните кухня и трапезария може да се разделят на работна зона и такава за хранене, които да се различават не само от функционална гледна точка, но и като дизайнерско оформление. При зонирането на кухнята и трапезарията трябва да имате предвид следното:

  • Различни нива на таваните.
  • Различно подово покритие. Ако в зоната за хранене е допустим ламинат или паркет, то в работната зона е по-практично да се сложи винилова настилка или плочки.
  • Светлинни ефекти. Отделните зони се осветяват от различни източници на светлина. Ако в зоната за хранене те допълнително играят декоративна роля, то в работната – са основно практични.
  • Различно цветово решение.

Централно място в зоната за хранене заема масата. В дадения контекст масата може да бъде яркият акцент, около който ще се изгради цялата концепция на дизайна. Затова естетическата характеристика на масата за голяма кухня е много важна. Формата и материалът, от който е направена, определят общата насока на интериора на даденото помещение.

В зависимост от идеята тя може да бъде концептуално свързана с цялата кухненска гарнитура на работната зона или подчертано да се отличава от нея. Квадратните и правоъгълни маси логично се вписват в класическия интериор. Кръглите и овални кухненски маси дават възможност да се фантазира повече за стиловото решение на зоната за хранене.

Вижте още: Как да създадем удобна и функционална зона за хранене в кухнята

Свързано:

Как да изберем кухненска маса