Как да разпознаем, че климатикът ни е за смяна или ремонт?

Последна редакция на 19/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 618 пъти

Най-честите признаци, по които може да познаете, че климатикът ви не работи добре са: странни шумове във вътрешното тяло, тракане от външното тяло, образуване на воден конденз, отделяне на неприятна миризма, издаване на нехарактерни звуци (като от течаща вода), некачествено отопление или охлаждане.

Преди да вземете решение дали да ремонтирате климатика си или да купите нов е добре да се информирате за недостатъците на старите уреди:

  • Не работят или не са ефективни за отопление - Повечето стари модели климатици разполагат с ограничени функции и основната им роля е да охлаждат помещението. Ето защо, когато температурите се понижат значително, старите климатици стават неефективни за отопление, което води и до повишаване в разходите ви за ток.
  • Експлоатационен живот на уредите - Обикновено климатиците са с експлоатационен живот около 10-15 години. След като мине този период може да е все по-трудно да намирате консумативи, резервни части, което е причина и за по-високи цени при нужда от поправка.
  • Прекалено големи разходи за ремонт - Ако смятате, че разходите за ремонт на стария ви климатик са прекалено високи, разгледайте новите модели, които се предлагат на пазара. Те са по-тихи, имат повече функции и със сигурност ще забележите разликата в сметките за ток.
  • Високи сметки за ток – Несъмнено, ако сте купили климатика си преди десетина години, то той не е от най-енергийно ефективните. Това от своя страна дава сериозно отражение на сметките за ток. До преди няколко години най-високият етикет за енергийна ефективност беше А. Днес обаче има класове А+ и А++, a климатици като Daikin Stylish са дори с клас А+++.
  • Прави течение – Да се налага да изключвате климатика, когато сте в стаята, защото въздушната струя ви пречи, не допринася за Вашия комфорт. А често и  уредът не затопля и охлажда равномерно.
  • Дизайн – Подмяната на техниката у дома често е следващата стъпка след успешния завършек на планиран ремонт. Ето защо е важно да изберете климатик, който не само ще ви очарова с модерни функции, но и ще допълва перфектно интериора и ще се превърне в стилно допълнение към вашата дневна или спалня.

Свързано:

Кога е време за нов климатик?