Как да изберем най-подходящия газов котел?

Последна редакция на 16/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 511 пъти

Претеглили сте всички плюсове и минуси на отоплението на газ и решението е взето. Сега остава най-трудната част – да изберете подходящия газов котел за вашия дом измежду разнообразието, предлагано на пазара. Нека да започнем от най-общото.

Колко е голям домът ви и колко енергия е необходима?

Първото и най-важно, което трябва да знаете е колко енергия трябва да отдаде Вашата отоплителна инсталация, за да имате комфортно и приятно топло жилище. Изчислението на необходимата отоплителна мощност се прави от проектантите на отоплителни инсталации и зависи от много специфични за всяка сграда характеристики като енергийното състояние и изолацията на жилището, топлозагубите през външни стени, прозорци, таван и т.н. Не на последно място, съществено значение имат средните най-ниски температури на въздуха в съответния регион, какви са желаните температури в помещенията, както и какво количество топла вода трябва да се осигури. Правилно изчислената мощност е изключително важна стъпка, защото тя оказва голямо влияние колко бързо ще се стопли жилището. Отоплителна инсталация с твърде висока мощност води до високи разходи. Обратно, недостатъчната отоплителна мощност води до компромис с комфорта и в най-лошия случай до проблеми с влагата.

Ядрото на всяка отоплителна инсталация на газ е котелът. Модерното и най-ефективно решение е стенният кондензен котел – компактно решение, което не се нуждае от много място за монтаж и се вписва в интериора на всяко едно жилище. Кондензните котли на газ се предлагат с различни мощности, което дава възможността да се намери точното решение за всяка сграда и всеки дом.

Свързано:

Как да изберем най-подходящия газов котел?