Начин на работа с флексови лепила

Последна редакция на 29/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 790 пъти

Спецификата на този вид лепило дава изключително голяма свобода на работния процес. Не е нужно да бързате и да си пускате хронометър, когато го използвате. Със сигурност, ако заложите на този материал няма да съжалявате. Времето за работа, което позволяват гъвкавите лепила е до 3 часа. Като допълнителен бонус имате и възможност за корекции – около 15 минути.

  • Нанасянето на повечето продукти от такова естество става с гребовидна маламашка. Препоръчителната дебелина за поставяне е до 1 см.
  • Основата трябва да бъде добре подготвена - обезпрашена и равна. За разлика от преди, при работа с новите лепила няма нужда от предварително намокряне или накисване на плочките с вода. Може директно да ги поставите върху повърхността, отредена за лепене. Това ще ви спести много време и труд.
  • Не забравяйте да се съобразите с температурата. Избягвайте полагането на плочки при температура на основата и въздуха по-ниска от 5 градуса по Целзий или при такава над 25 градуса. Важно е облицованата повърхност да не бъде подлагана на замръзване в следващите 24 часа.
  • Времето за пълно изсъхване на лепилата е около едно денонощие (24 часа). Вземете под внимание, че когато фугирате плочки с неизсъхнало лепило, водата от него може да избие на повърхността и да остави неприятни бели петна от соли по фугиращата смес. Никой не иска да си причини този дискомфорт, затова имайте търпение и изчакайте, колкото е необходимо.
  • За достигане на пълна здравина на флексовите лепила е необходим период от 5 до 7 дни, който зависи от  влажността, температурата и вида на основата на помещението.
  • Фугирайте с подходящ материал. Компаниите за строителни материали предлагат достатъчно голямо разнообразие от продукти, които може да използвате.

Изборът на добро лепило за плочки не трябва да ви плаши. Вземете ли правилно решение, доверите ли се на доказани лидери на българския пазар на строителни материали – мисията ви несъмнено ще бъде успешна. Ако имате нужда от съдействие или помощ, може напълно безплатно да се консултирате с доказани професионалисти и да получите експертни съвети и помощ относно лепилата за плочки.

Свързано:

Защо да изберем флексово лепило за поставяне на плочки?