Винаги топла вода с газови котли от Овергаз

Последна редакция на 20/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 494 пъти

Топла вода веднага и в изобилие. Това е възможно, ако използвате природен газ за подгряване на вода освен за отопление и готвене. Синьото гориво има много предимства, сред които екологичност и икономичност. Природният газ е и универсален енергоизточник, защото служи за отопление, но и за подгряване на вода – по-бързо и повече от електрически бойлер.

Основни видове газови котли

На пазара се предлагат два основни вида газови котли – едноконтурни и двуконтурни:

  • Едноконтурният е предназначен единствено за отопление и ако желаете да имате и гореща вода, се налага да се монтира допълнително газов обемен бойлер. Сред неговите предимствата е, че топлата вода може да се използва едновременно в няколко помещения на дома. Освен това загрява водата два пъти по-бързо от електрическите еквивалентни бойлери. Така тя е веднага на разположение и температурата и е константна, защото се поддържа в бойлера. Комбинацията от отоплителен уред с обемен бойлер дава висок комфорт при използването на топлата вода в дома. Друго преимущество на обемния газов бойлер е, че има компактни размери, което позволява да се инсталира лесно.
  • Двуконтурният газов котел е предназначен за отопление и за подгряване на вода. Той работи на проточен принцип. Характерното при него е, че водата се загрява веднага след отваряне на крана на батерията. Тук предимство е, че няма ограничения по отношение на общото количество използвана топла вода, но има в дебита– тоест когато желаете водата да е по-гореща - намалявате силата на струята. Основният позитив при двуконтурния котел на поточен принцип е икономичността, тъй като той не поддържа константна температура на водата в бойлера, а я загравя от момента, в който решите да я използвате.
  • Има и хибриден газов котел с вграден бойлер. Той на практика събира позитивите на другите два вида и отново може да използвате топлата вода когато искате и на няколко места, например в банята и кухнята.

Фактори, от които зависи изборът на котел 

Изборът на котел, както и мощността на уреда и обемът на бойлера, се влияят от много индивидуални фактори - брой хора в домакинството, санитарно оборудване и битови навици. От него зависят както комфорта, така и месечните разходи за природен газ, затова определянето на мощността трябва да бъде доверено на професионалист. Ако искате да се възползвате от многобройните предимства на природния газ и да газифицирате дома си, можете да разчитате на съдействие от Контактния център на Овергаз на националния информационен телефон 0700 11 110 и на електронен адрес: gas@overgas.bg, както и да посетите клиентски център на компанията. 

Свързано:

Топла вода веднага и в изобилие с ефективни газови котли