Домът – вчера, днес и утре

Последна редакция на 20/04/2024 от Мартина Маринова
Източник | Видяно 441 пъти

Необходимостта от създаването на защитено и удобно кътче за обитаване не е новост и в действителност археологичните доказателства и пещерните рисунки сочат, че още от мезолита на каменната епоха вроденият инстинкт у предшествениците на съвременния човек ги е мотивирал да създадат свой дом. А от началото на времето най-важно за всяко семейно огнище е било то да осигурява топлина, сигурност и уютно място за живот и отглеждане на поколение. 

Днес домът ни дава много повече от това - той е любимо място за време, прекарано със семейството, кътче за самоусъвършенстване и откриване на нови занимания, а за някои от нас - дори удобно работно пространство! Ето защо е важно да обърнем внимание на решенията, които ни гарантират спокойствие и уют, особено в дългосрочен план. 

Според прогнозите на специалисти над 90% от съществуващия сграден фонд ще бъде използван и след 30 години. За да може една сграда да има жизнен цикъл, по-дълъг от човешкия живот обаче, тя трябва да бъде поддържана регулярно.

И макар в днешни дни домовете и сградите, които обитаваме, да са резултат от дълъг процес на усъвършенстване на архитектурни тенденции, инженерна мисъл и строителни технологии, нашата грижа за тях е от първостепенна важност. За да превърнем сградите от вчера в сградите на утрешния ден, е нужно да предприемем действия за трансформацията им в енергийноефективни, пожаробезопасни и комфортни за живот що се отнася до шум, светлина и чистота на въздуха. 

За постигането на тази цел ни помагат все по-ефективните и модерни строителни продукти, част от тях трансформирани от базови материали като камък, пясък, дърво и метал.

Свързано:

Саниране на сгради с URSA – важна съставка към домашния уют