Предимствата на кондензния газов котел

Последна редакция на 29/03/2024 от Реклама
Източник | Видяно 667 пъти

Основното предимство на кондензния котел, в сравнение с обикновените газови котли, е високата ефективност благодарение на кондензната технология. “Трикът” при газовия кондензен котел се крие в това, че горещите газове, отделени при горенето, се отвеждат в специално конструиран топлообменник и там се охлаждат до толкова, че съдържащите се водни пари кондензират и водата се отделя. При този процес се отделя енергия, която кондензният котел отдава на отоплителната инсталация и повишава енергийната ефективност на системата. Отделената кондензна вода капе от топлообменника и се отвежда в канализацията.

Дори и да звучи сложно, на практика е много просто, а ползата е забележителна: газовият кондензен котел може да извлече цели 8% допълнителна топлинна енергия при горенето на газа. Това е висока стойност, която повишава коефициента на полезно действие на кондензния котел до цели 98%. По този начин модерната отоплителна инсталация оползотворява ефективно дори и „скритата“ топлина в отработените газове и намалява разходите за отопление.

Друго атрактивно предимство на газовите кондензни котли е, че изискват изключително малко място за монтаж. Като стенни уреди те са толкова компактни, че могат да се монтират и там, където почти няма място – тихи са и се вписват в интериора на жилището.

Свързано:

Как ефективно да отопляваме дома си?