Колко кръга да имат серпентините?

Последна редакция на 25/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 3 141 пъти

Тани задава във форума въпроса на колко кръга да бъде изпълнено подовото отопление на водна основа, както и “как да са нагънати тръбите”. Прочитайки отговорите към него, успяваме да научим, че:

  • “...ако слушаме логиката би трябвало да е по добре с повече кръгове с по къси тръби, отколкото с един с дълъг път ... така топлината би трябвало да се разпределя равномерно по целия под. също така би трябвало и да постигнеш по голям КПД, ще ти е необходима по малка температура и скорост, за да покриеш равномерно цялото помещение …”, споделя nivanov, а малко по-късно Чаро допълва:
  • “Серпентините не трябва да са по-дълги от 100м, някъде пишат и 90. Трябва ти колектор с дебитомери, не е задължително, но е добре да имаш идея за дебита. Подовото "работи" добре при бърза циркулация!”
  • Относно дължината на кръговете, 2v6 съветва: “Няма проблем да са с различна дължина - там където е по-къс кръга ще трябва да се притвори повече регулиращия вентил. Малките кръгове може да се комбинират в един за по-лесно регулиране на дебита и спестяване на арматура.”

Свързано:

Снимки за отопление Водно подово отопление: 6 въпроса получават своя отговор от специалистите!

Полагането на тръби при водно подово отопление следва определена схема, установена като работеща от специалистите. Те се подреждат под формата на серпентини или като концентрични кръгове. Реално последните са по-скоро квадрати, защото следват стандартните очертания на помещенията, в които се инсталират. Каквито и да са геометричните фигури, образувани от тръбите обаче, по-важният въпрос, който възниква, е на колко кръга да се направят, както и каква да бъде дължината им. Дали да бъдат намотани по-нагъсто или по-разредено и в кой от случаите ефектът ще бъде по-добър. Според потребителите във форума за строителство и ремонти "Направи сам", най-често цитираната подходяща дължина за серпентини на водно подово отопление е 100 метра, макар че се среща и по-късата версия от 90 метра. На изображението, което е показано тук, не можем да преценим колко са белите тръби на фона на тъмносиня изолация, но пък стъпилите боси крака върху големите бели квадратни плочки изглежда да са притежание на доволна от отдаваната топлина дама. Забележете я как почти танцува върху затопления под. Тръбите под настилката от бял гранитогрес или теракот са положени на равно разстояние една от друга, което предполага и раномерното затопляне на помещението, за което е предвидено водно подово отопление.