Защо да изберем отопление на газ за дома?

Последна редакция на 25/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 667 пъти

Отоплението на природен газ е сравнително ново за България, но добре познато в Западна Европа и САЩ. Тази технология се използва вече от 200 години и във времето се е усъвършенствала. Причините да изберете отопление на газ са редица, но на първо място това е ефективността на този метод за отопление и загряване на топла вода за бита. Днешните модерни газови котли на Viessmann достигат коефициент на полезно действие до 98%, благодарение на кондензния ефект, при който се усвоява и допълнителната топлина на отработените газове. Това означава, че те успяват да оползотворят почти цялата енергия, съдържаща се в горивото.

На какъв принцип работят газовите кондензни котли?

Основната енергия отоплителната система получава чрез изгаряне на газ, посредством напълно автоматизиран котел, който се използва както за подгряване на вода за битови нужди, така и за отопление на помещенията в дома. За да се постигне максимална ефективност, в съвременните кондензни котли има вграден топлообменник, който “улавя” топлината на водните пари в отработените газове. Това се случва по следния начин: например, при кондензните котли на Viessmann вграденият топлообменник от неръждаема стомана охлажда до толкова отработените газове, преди те да се изхвърлят навън, че съдържащите се в тях водни пари кондензират и отделената при кондензацията топлина се предава на отоплителната инсталация. Така допълнително се увеличава ефективността на системата и намалява потреблението на газ респективно разходите на домакинството.

Колко място е нужно за инсталацията на газов котел?

Модерните газови кондензни котли, като например серията Vitodens, са с изключително компактни размери и могат да бъдат поставени на практика почти навсякъде в жилището. Не е нужно да разполагате с килер или мазе, защото освен, че заемат много малко място за монтаж, те работят изключително тихо и няма да ви смущават, дори ако се намират в кухнята или всекидневната. Котлите се отличават и с елегантен дизайн, който хармонично се вписва в интериора на всяко жилище. Управлението на цялата система става лесно и бързо, директно от дисплея на газовия котел или през телефона ви, чрез допълнителен модул.

Повече информация за газовите кондензни котли, както и безплатна консултация, може да получите тук.

Свързано:

Снимки за отопление Защо да изберем отопление на газ за дома?