Избирайте мебелите пропорционално на пространството

Последна редакция на 29/03/2024 от Биляна Нинова
Източник | Видяно 2 229 пъти

Когато мебелирате дадено помещение, включително и такова със скосени тавани, винаги се съобразявайте с пропорциите му. Ето как е добре да подходите съответно при маломерни и широки пространства:

  • Обзавеждане на тясно и малко помещение със скосени тавани. Декорирането на оскъдна квадратура носи със себе си много предизвикателства, които лесно могат да бъдат преодолени. Ниските мебели и скромни елементи са напълно логичен избор тук. Изберете ги с олекотен дизайн и ненатрапващи се цветове. Прозрачните материи също са удачни.
  • Обзавеждане на високи просторни помещения с постепенно скосяващ се таван. При тях за широката част подбирайте по-обемните мебели, като гардероб например, висящи декорации и картини. Предимство на този вариант е, че заради по-голямата кубатура можете да помислите и за добавяне на още едно ниво в стаята, което ще увеличи използваемото пространство. За ниската част оставете съответстващи ѝ по размер шкафове, маси или легло. 

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Как да обзаведем жилище със скосени тавани?

Невинаги мансардите са тесни и с ограничени пространства - скосените тавани могат да оформят и изключително големи помещения, които също се нуждаят от специфичен дизайн, за да изглежда пространството добре оформено и елегантно обзаведено. Както при ниските тавани, високите също имат нужда от това да се съобразят мебелите с височината. Представяме ви този уникален дизайн с високи скосени тавани в модерен, изчистен стил. Цялото обзавеждане е изключително актуално и в стила на предстоящата година - овални и геометрични форми и красиви и уютни кътове за сядане, разговори и събиране на семейството. Диванът е в неутрален цвят и въпреки големите си размери, не се набива на очи. Красив цветен акцент е постигнат благодарение на двете кресла в топло жълто. Този цвят е повторен в дизайна на възглавницата и декорацията като по този начин в стаята се оформя красива дневна. За трапезарията от друга страна е избрано нежно оранжево, съчетано с модерен, дори леко футуристичен стил. Осветлението е специално пригодено за различните височини тавани и е много оригинално и стилно. Впечатление правят двете библиотеки, които са в нестандартна форма и красиво оформят стените между прозорците. Въпреки, че помещението е голямо, интериорът е организиран така, че да оставя достатъчно свободно пространство и да създава усещането за много въздух, светлина и простор.