Как да постъпим с помещения, в които няма прозорци?

Последна редакция на 24/04/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 3 191 пъти

Коридорът, стълбището и банята са сред местата, до които светлината трудно си проправя път. Светлинният тунел на VELUX е идеалното решение за тези помещения. Тя се изгражда със специална призма, която улавя светлината и я канализирана през телескопична тръба с рефлекторно покритие, отправяйки я директно върху тъмните кътчета в стаята. В банята бихте могли да поставите прозорци, ако разположението го поволява, а светлите цветове ще осигурят повече свежест и ще намалят значително тъмнината.

Съветите не се изчерпват дотук! За да научите всички прекрасни решения за светлината в жилището си, вижте пълния текст на статията тук.

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Как да изпълните всяка стая в дома си със светлина

Този колаж от две снимки представя коридор и баня, част от мансарди, където са намерени оптимални решения, касаещи светлината. Започваме със снимката отляво, където е представен средно голям коридор. Обичайно не си представяме тази част от дома добре осветена през деня, ако не е включено осветление. Тук обаче коридорът е добре осветен само с помощта на дневна светлина, а как става това, ще разберем след малко. Преди това насочваме вниманието си към пода, за да разберем, че върху квадратни бежови плочки е постлан малък правоъгълен кафяв килим, върху който откриваме футболна топка. Стените са боядисани в блед розов нюанс, а до тази отляво е разположен нисък бял шкаф за обувки, без вратички. Върху него е поставена саксия с цвете, тъмна дамска чанта, зелена и лилава дреха. На отсрещната стена е монтирана закачалка, където има още няколко дрехи. Време е да погледнем към боядисания в бяло таван, където е отговорът на въпроса как този коридор е светъл само с помощта на дневна светлина. Двете светли кръгчета, които се виждат там, не са плафони, а изходни точки на светлинни тунели, които довеждат слънчевата светлина през покрива право в помещението. Прехвърляме се на дясната снимка, където попадаме на малка, приветлива светла баня с бял под и светли пастелно зелени стени. На стената отдясно е монтирана мивката, чието бяло корито е с издължена кубична форма, а над него има средно голямо огледало с кафява рамка. При стената отсреща, на ръба на малка вана, облицована със светли плочки, е приседнала елегантна дама в къса светла рокля. Надваната стената е скосена и на нея е монтиран голям покривен прозорец.