Каменна и стъклена минерална вата - характеристики

Последна редакция на 29/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 446 пъти

Изолационните материали се подразделят на неорганични - с минерален произход и влакнеста структура, и органични - от петролни продукти, с клетъчна структура. Неорганични топлоизолационни материали са каменна минерална вата и стъклена минерална вата. Изберете ли ги от Knauf Insulation, си гарантирате удовлетворяване на всички изброени по-горе високи изисквания към качеството на топлоизолиращия материал. Ето и основните характеристики на:

  • Каменна минерална вата.

При висока температура се разтопяват вулканични скали - доломит и диабаз. Образувалата се лава се охлажда по специална технология. При този процес се получават влакна, а те, благодарение на иновативното свързващо вещество с ECOSE Technology, се оформят в изолационни плочи. Каменната вата е с по-къси влакна от тези на стъклената, с плътност в диапазон от 25 - 220 kg/m3, A1 клас по реакция на огън (негорим материал), 800 градуса по Целзий максимална работна температура, добра устойчивост на натиск, ниска якост на опън, отлично абсорбира звука.

  • Стъклена минерална вата.

Съдържа много рециклирани суровини - получава се при разтопяването на стъклен рециклат и пясък. Специална технология охлажда получената лава, като се образуват влакна, от които отново чрез иновативното свързващо вещество с ECOSE Technology се оформят изолационни рула или плочи. Стъклената вата е с по-дълги влакна от каменната, с плътност в диапазон от 8 - 45 kg/m3, негорим материал A1 (негорим материал), 230 градуса по Целзий максимална работна температура, ниска устойчивост на натиск, висока якост на опън, също абсорбира звука отлично.

Последвайте този линк, за да прочетете още за топлоизолацията и да изберете подходящия материал за вашия дом!

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Какво е полезно да знаем за топлоизолацията