Подпокривните мембрани и техните предимства

Последна редакция на 20/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 430 пъти

Използването на подпокривни мембрани Knauf Insulation носи своите безспорни предимства. Ето ги и тях:

  • Парна бариера. Когато подпокривното пространство е обитаемо, в него се извършват дейности като готвене, къпане, пране, гладене, сушене на дрехи, всички те създават условия за образуването на водна пара. Парната бариера възпрепятства проникването на водна пара от отопляваното пространство в покривната конструкция. С това се предотвратява евентуално кондензиране, което е предпоставка за появата на гъбички и мухъл.

Най-близките до конденза строителни елементи могат да се увредят, в това число и изолационният материал. Влошат ли се топлоизолационните свойства, това води до сериозни щети по конструкцията, причинени от натрупаната влага. Парната бариера регулира този процес, затова и мембраните се монтират под изолацията, т.е. от вътрешната страна.

  • Паропропусклива-водонепропусклива мембрана - предотвратява проникването на дъжд и сняг в покривната конструкция. Тъй като е водонепропусклива, тя се поставя върху горната, външна страна на изолацията. Причината да бъде паропропусклива е, за да може евентуално попадналата в покривната конструкция водна пара безпроблемно да премине през нея навън.

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Удължете живота на покрива с подпокривни мембрани Knauf Insulation