Ако банята е по-голяма от 5 кв.м.?

Последна редакция на 16/04/2024 от Борис Санчес

Тази площ на банята позволява различни комбинации. Например:

  • Може да разположите както вана, така и душ кабина. Друг вариант е да преградите по-голямо пространство в банята със стъклен параван. За целта e достатъчно да монтирате на пода линеен сифон (виж стр. 36), като планирате наклон на плочките в банята, който да осигури оттичането на водата към сифона.
  • Може да монтирате една по-голяма мивка или две мивки върху плот.
  • Тоалетната чиния може да бъде отделена в помещението чрез изградена стена или параван.

Определете бюджета, който желаете да инвестирате в промяната на вашата баня.

Помислете не само за материалите, от които ще имате нужда, но за инструментите, които ще са ви необходими. Възможно е част от тях да ги притежавате, но може и да се наложат допълнителни. Също така, ако мислите, че ще имате нужда и от майстор, включете в прогнозираните разходи и заплащането за труда на майсторите.

Свързано:

Наръчник на промените в Банята

На тази снимка виждаме голяма баня в еклектичен стил, който обединява съвременен стил с щипка модернизъм и леко рустик намигване. Показаната тук баня е ясен пример, че е напълно възможно да съжителстват в едно такова помещение вана и душ кабина. Достатъчно е пространствено да са удачно разпределени и по този начин да се избегне дилемата кой вариант за къпане да се предпочете за сметка на другия. В този случай ваната и душ кабината са поставени една срещу друга, като визуално са разграничени посредством различни цветови решения за стените близо до тях. Подът между двете е с настилка от средно големи правоъгълни плочки в светло кафяв цвят, добре успяващи да имитират естествено дърво, с бели фуги между тях. Същите са плочките и при късата стена до ваната, която е с правоъгълно бяло корито. Преминаваме от другата страна, при душ кабината, като много внимаваме да не пропуснем прозрачната ѝ стъклена преграда, която е толкова ненатрапчива, че при леко разсейване става почти невидима. В тази зона плочките са съвсем други, светло сиви и квадратни, коритото е бяло, а избраният душ е тип пита, с квадратна форма. В десния край на стената, където е душ кабината, едноцветната тенденция спира с колона от светло сиви плочки на очертани с по-тъмно сиво фигури. Същият десен плочки е избран за стената, където е отреденото място за мивката. Последната е с много високо кубично тъмно кафяво корито, поставено върху плот и шкаф за баня от необработено светло дърво. Над коритото на мивката има вертикално правоъгълно огледало без рамка, вдясно от което е монтиран висок и тесен сив шкаф с отворена ниша в долната част, където има лесен достъп до козметични и хигиенични продукти. На стената вляво от душ кабината забелязваме средно голям висок прозорец, с венецианска сива щора. Таванът е от тъмно дърво, с вградени лунички.