Бормашини

Последна редакция на 25/04/2024 от Габриела Санчес

Ударна бормашина Raider - 500W, 0-3000об./мин.ˉ¹, диаметър на пробиване: бетон 13 мм, стомана 10 мм, дърво 20 мм, ключов патронник 1,5 - 13 мм, ударна функция, реверс, гаранция: 2 години. Цена: 29,99 лв.

Ако е необходимо да правите отвори в метал, дърво, пластмаси, стъкло, керамика, подходящият инструмент е бормашината. Важните характеристики при избора на бормашина са консумирана мощност – W, въртящ момент – Nm, максимални обороти на въртене, максимален диаметър на пробиване, ергономичност, гаранционен срок и обслужване. Наличието на куфар за съхранение е бонус за лесното поддържане на ред в домашната работилница.

Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел, съобразен с материала:

  • Свредел за дърво – за пробиване на всички видове дърво и неговите производни: фурнир, летви, коркови плоскости;
  • Свредел за метал – за всички видове метал;
  • Свредел за стъкло – за пробиване на стъкла;
  • Свредел за бетон – за пробиване на бетон, камък, строителни материали, плочки.

Акумулаторна ударна бормашина SPARKY - 10,8V, 2 скорости 0-350 / 0-1350min-¹, селектор въртящ момент 20+1 степени, макс.въртящ момент 34 Nm, време за зареждане 40 мин., комплект с куфар и 2 батерии. Цена: 259,00 лв.*

Напоследък при батериите на акумулаторните бормашини се налага литиево-йонната технология, която гарантира повече мощност, дълготрайност на заряда и липсата на т.нар. "мемори ефект", което позволява зареждането й по всяко време, без това да се отразява на капацитета на батерията. Уредите с никел-кадмиеви батерии може да са значително по-евтини, но капацитетът им намалява доста по-бързо.

Акумулаторна бормашина RAIDER - 14,4V, 1300mАh, време за зареждане 3-5ч, регулируеми обороти 0-500min-¹, бързозатягащ патронник 10мм, макс. въртящ момент 20Nm, степени за регулиране на въртящия момент 20 + 1, реверс, LED диод. Цена: 79,99 лв.*

Някои модели бормашини могат да се употребяват за завиване на винтове и различни монтажни дейности. Особено подходящи за този вид дейности са инструментите с акумулаторно захранване, известни още като винтоверт. Те са с удобна ергономична форма и дават автономия на работа от 2 до 5 часа, в зависимост от типа на използваната батерия.

Акумулаторен винтоверт PSR 1080 Li Bosch - Bosch-Electronic управление на оборотите: "Даване на газ" от 0 до макс. чрез бутона на пусковия превключвател. PowerLight – чрез вградения светодиод Вие виждате детайла винаги добре осветен. Ръкохватка с меко противоплъзгащо покритие за по-добро и по-удобно хващане. Цена: 169,00 лв.

Експертите от Mr.Bricolage дават няколко съвета и трикове за по-лесна и ефективна работа с бормашина, които ще ви позволят всеки път да постигате чудесни резултати.

  • Избора на подходящ свредел. Когато работите с бормашина, трябва преди всичко да изберете свредел съобразно обработвания материал – за пробиване на дърво (включително фурнир, летви и коркови плоскости), метал, стъкло или бетон (включително бетон, камък и плочки). Свределът трябва да е изработен от материал, който е по-твърд от този, който ще пробивате. Ето и няколко съвети за успешен избор на свредели при работа с „трудни“ материали:
    • Емайлиран чугун - за да пробиете емайла, без да се напука, използвайте свредел за бетон и започнете да пробивате на много ниски обороти. Когато емайлът е пробит, продължете със свредел за метал със същия диаметър.
    • Меки метали с голяма плътност (олово, цинк, алуминий и др.) - изваждайте често върха на свредела, за да почистите стърготините. Не забравяйте да изчистите и тези, които попадат в спиралата на свредела.
    • Стъкло - използвайте специален свредел за стъкло. Залепете около мястото на отвора малко маджун и направете лека вдлъбнатина. Сипете в нея малко терпентиново масло. Пробийте много бавно отвора до половината. След това пробийте до края.
    • Керамика - използвайте свредел за бетон. Започнете на ниски обороти и след това постепенно ги увеличавайте.
  • Закрепване на свредела. За прецизно и ефикасно пробиване е необходимо краят на свредела да бъде добре поставен и вкаран докрай в захвата на патронника. Ако бормашината ви е с автоматичен патронник, притиснете докрай, а ако е с патронник, който се затяга с ключ, притегнете последователно на трите посочени места.
  • Против приплъзване. При някои гладки материали свределът на бормашината се хлъзга и е невъзможно да пробиете отвора прецизно. Когато работите с метал, отбележете оста на отвора с помощта на център и чук, а при крехки материали, като стъкло, керамика, плочки, стомана, емайлиран чугун, залепете върху мястото на пробиване лента тиксо и като опрете свредела върху отбелязаното място, започнете пробиването на много ниски обороти.
  • Обороти на работа. Основното правило за избор на скорост е просто - колкото по-твърд е материалът и диаметърът на отвора е по-голям, толкова по-ниски трябва да са оборотите на работа. За твърди материали (бетон, стомана, дъб) подходящата скорост е около 1000 оборота в минута. По-меките материали или отвори с малък диаметър се пробиват при големи обороти - около 3000 оборота в минута. Когато трябва да пробиете отвор с голям диаметър в твърд материал, като метал, по-лесно е да работите на етапи. Започнете с отвор с малък диаметър (5 мм) и след това пробийте по-голям (10 мм). Добре е да се консултирате с таблицата, приложена върху бормашината или в указанията за използване на уреда.

Свързано:

Нужните инструменти за домашния майстор