Сезон за релакс и… ремонти в кухнята

Последна редакция на 23/04/2024 от Розалинa Думанова

Хубавата промяна е изключително освежаваща. Особено, когато тя е свързана с дома ви и любимото място на цялото семейство – кухнята. Нейният ремонт обаче е нелека задача, която изисква добро планиране, гъвкав бюджет и здрави нерви. А за тази висока цена е важно да бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде повече от перфектен.

За да плавате уверено в дълбоките води на кухненския ремонт, важни са няколко основни стъпки: причини за ремонта и размерите му, оценка на помещението, нужни инструменти, бюджетни граници. И не на последно място, за да стане ремонтът в кухнята бързо и ефективно, не трябва да подхождате хаотично. „Вадете един лист“, както казваха едно време в училище, и започвайте с планирането!

Причини за ремонта

Първото и най-важно нещо е да изясните какви са причините, които правят ремонта на кухнята наложителен или в по-добрия случай, силно желан.

  • На кухнята ви й липсва удобство и функционалност, а работният триъгълник хладилник-мивка-печка вече ви се струва по-скоро като Бермудски триъгълник;
  • Кухнята ви има нужда от нови мебели, подова настилка и/или измазване;
  • Имате проблеми с ВиК инсталацията и все по-често ви се налага да ползвате професионалните услугите на водопроводчици.

Оценка на мястото преди ремонта

След като изясните кои са основните причини за вашия ремонт, добре е да си отговорите и на следните въпроси:

  • Какъв е потенциалът на пространството, с което разполагате? Вземете рулетка и измерете внимателно отделните части в кухнята, които ще претърпят трансформация. Добре е да изчислите всичко по начин, който предвижда достатъчно място за маневри и съхранение на любимите сервизи, подправки и продукти. Освен това ако кухненската трансформация включва нови уреди, трябва да вземете предвид ел-инсталацията в помещението. Добре е и да премерите широчината на вратите, за да сте сигурни, че уредите ще стигнат здрави и цели до своето място.
  • Планирате ли цялостен ремонт и подмяна на ВиК инсталация? Ако е отговорът е "да" - добре е да направите предварителен проект на разположението на работния триъгълник хладилник-мивка-печка, който да пасва най-добре на идеята ви за хармонично пребиваване и работа в кухнята. Не забравяте да включите в сметката и евентуалното наличие на други уреди като миялна машина и абсорбатор, който в най-добрия случай е на минимално разстояние от комина за по-добра вентилация.
  • Модерна или ретро кухня желаете? Направете планиране на пространството, което пасва на стила на мебелите, с които разполагате или които смятате да закупите.
  • Не на последно място, убедете се, че новото кухненско планиране съответства на разположението на източниците на естествената светлина, за да може крайният резултат да бъде още по-приятен.

Свързано:

Сезон за релакс и… ремонти в кухнята