Лятото обича барбекюто

Последна редакция на 29/03/2024 от Габриела Санчес

Несъмнено лятото е сезонът на барбекютата и приятните вечери с компания в градината. Ако сте фенове на домашно приготвената скара и имате градина, но все още нямате барбекю, в следващите редове ще научите всичко необходимо, за да направите вашия избор. 

На пазара се предлага разнообразие от модели барбекюта в зависимост от нуждите и бюджета, с който разполагате. Моделите се разделят на няколко основни вида – барбекю на дървени въглища, бетонно (може да се превърне и в зидано) и барбекю на газ. Има няколко основни правила, когато искате да откриете най-подходящия вид за вас. На първо място трябва да сте запознати със спецификациите на всеки вид, след това добре преценете с какъв бюджет разполагате и не на последно място – обърнете внимание какво пространство имате в градината си.

Свързано:

Лятото обича барбекюто

Когато топлината от слънчевите лъчи стане достатъчно силна, за да нямаме съмнение, че лятото благополучно е пристигнало по нашите земи, е настанало време да си устроим барбекю парти в нашата градина. В приятна компания можем да си приготвим сами и доволно да похапнем любима скара, зеленчуци и каквото още ни е вкусно. Компания ще ни прави прохладата на ветреца, на който ще се надяваме да се появи надвечер, както и освежаващата зеленина наоколо. На снимката тук виждаме открита, просторна градина, като фокусът е не толкова върху нея, колкото върху голямото градинско барбекю на преден план. По точно това е готварска печка, съставена от два компонента. В долната си част печката в графитено сив цвят представлява фурна. Нейните функции се управляват от така наречените копчета с врътки. Те задават желаната температура, с вентилатор или без да се опече ястието и т.н. В горната част виждаме грил, който реално е на две нива, стъпаловидно разположени едно спрямо друго, като долното е с повече площ от горното. Както ни демонстрира усмихнатата дама, приготвяща храната, на всяка от двете скари може да се приготви по едно и също време нещо различно. Тя например грилова шишчета с месо и зеленчуци на долната скара, а същевременно на горната се пекат дълъг резен от тиквичка и червена чушка. Когато храната е готова, домакини и госни на градинското барбекю ще могат да се насладят и на зеленината, идваща от откритата поляна близо до тях.