Лошо схващане за пропорциите

Последна редакция на 20/04/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 710 пъти

Пропорцията е едно от най-важните неща в интериорния дизайн. По същество тази концепция се свежда до начина, по който предметите в стаята се свързват един с друг. В идеалния случай всеки компонент на стаята варира по форма и размер, за да поддържа визията в помещението визуално интересна и едновременно с това да са в унисон, за да бъде пространството естетически издържано.

  • За да осъществят това правило, повечето дизайнери използват “златното съотношение”. Това уравнение твърди, че подреждането на мебелите е най-естетично, когато се поддържа в съотношение 2: 3. Например, масичката за кафе е хубаво да бъде две трети от дължината на дивана, а диванът - две трети от ширината на килима. Стремете се да изпълнявате това правило и във вашия дизайн у дома.
  • В крайна сметка обаче всяко правило има изключения. Важно е да използвате възприятието си, за да намерите правилните за вас пропорции. Докато подреждате пространството си, обръщайте особено внимание на това как дадено разпределение на мебелите ви кара да се чувствате. Ако нещо не ви допада, променете го, докато не се получите резултата, който искате.

Вижте още: Как да направим дневната по-функционална?

Свързано:

Идеи за хол 4 практични решения на най-често допусканите грешки при обзавеждането на дневната