Тухлената стена като акцент във всекидневната

Последна редакция на 19/04/2024 от Дора Пенкова
Източник | Видяно 2 416 пъти

Просторната холна част на първия етаж на мезонета е мястото с най-много акценти в жилището. Там се намира изключително нестандартното и ефектно дървено стълбище, обградено от тухлена стена. Чрез по-тъмните ѝ тонове, аудио и видео техниката, разположени отпред, се постига приятен контраст с останалата част от етажа, където е наблегнато на много по-светли нюанси.

За плавния преход от всекидневната към кухнята и трапезарията се грижи предимно диванът, разположен точно на границата между двете зони. Неговите меки и светли тонове, съчетани с кореспондиращ килим, туфа и кресло, правят всекидневната визуално още по-просторна. За това усещане допринася и френският прозорец, скрит зад леки, феерични завеси, който осигурява нужната светлина за голямото помещение.

Деликатен цветови акцент са различните по цвят, по-ярки възглавници, разпръснати върху дивана. Те съвсем леко загатват присъствието на синия цвят в жилището. За осветлението в холната част е предвиден плетен полилей в кръгла форма, който е последният светъл щрих в широката всекидневна.

Свързано:

Идеи за хол Просторен, модерно обзаведен мезонет в София

Голяма част от долния етаж на апартамента е посветена на всекидневната. Просторна и уютна, тя впечатлява с тухлената стена по продължение на цялата стена и обграждаща стълбището към втория етаж. Ефектната саунд-система и телевизорът, са единствените тъмни елементи в жилището, които да съответстват на декоративната преградна стена отново в тъмни тонове, намираща се при стълбището. В останалата част от дневната е наблегнато на светли пастелни тонове, които са в контраст с по-агресивното усещане, което тухлената стена и съпътстващите я елементи носят. За меката мебел - дивана, креслото и пуфа, дизайнерите са избрали светъл, ненатрапчив цвят, който да е визуалната граница между хола и кухненската част, създаващ плавен преход между зоните. Няколко малки холни масички са разпръснати пред и около дивана, за да подсилят усещането за просторност и комфорт. За светлината се грижи големият прозорец, който е прикрит зад феерично перде, пропускащо възможно най-много светлина навътре в жилището.