Букет от източни стилове

Последна редакция на 18/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 386 пъти

Когато говорим за азиатски стил, той реално е букет от няколко, характерни за този регион, интериорни традиции. Обединява в себе си японски, китайски, индийски и ориенталски специфики във вътрешното обзавеждане.

  • Японският почерк е минималистичен и изчистен.
  • Традиционният китайски стил е богат, експанзивен, съчетава наситено червени и златисти нюанси, плюш, изгражда се около петте елемента в китайската астрология.
  • Индийският е колоритен, празничен, визуалното му внушение е свързано с пресъздаване радостта от живота.

Ако искате всеки от тези стилове да присъства в дома ви, то за дневната, кухнята, трапезарията е по-подходящ умереният японски, а за спалнята можете да осигурите повече магичност с китайски стил. Индийският може успешно да се внедри в детската.

Вижте още: Нуждаете се от промяна вкъщи? Внесете магията на индустриалния стил!

Свързано:

Идеи за хол Съвети от дизайнери: Как да обзаведем апартамент в азиатски стил

На снимката тук ви показваме голяма дневна с трапезарна част в азиатски стил, където в рамките на отворена площ са обособени зоните. На преден план в кадъра е попаднала трапезарната част. За пода тук е избрана настилка от естествен дървен лакиран паркет, който е лишен от каквото и да било постелки. Трапезарната маса, разположена в средата на помещението, е средно голяма, правоъгълна, много ниска и изработена от боядисан в черно дърво. Отрупана е с най-различни изкушаващи вкусовите рецептори торти и сладки, а ако искаме да си хапнем от тях, ще ни се наложи да седнем на един от много ниските плетени кръгли светло бежови столове. Така ниско стоящи до земята маса и столове са много характерни за японската култура, с тази разлика, че в случая нямаме сервиран чай. Вдясно от масата стената е заета от високи панорамни прозорци с бели щори, а в десния ъгъл до тях има кафява саксия със зелено стайно растение, над което на бялата стена е изрисувана стилна графика. Още две графики, като последната, забелязваме и в зоната, където реално е дневната. Тя се пада напред, в дълбочина и е покачен с едно ниво. Подът при нея е с големи квадратни кремаво бели плочки, а белите стени са обагрени с меки оранжеви нюанси, постигнати чрез вградените на тавана лунички и монтираните на стената аплици. Около малка и ниска квадратна холна масичка Г-образно са подредени черен фотьойл отляво и черен триместен диван отсреща. Срещу фотьойла има средно голяма секция с TV шкаф от тъмно дърво.