Лепене на плочки-цени

Последна редакция на 19/04/2024 от Габриела Санчес

Ако планирате ремонт и сте се спрели на плочки като предпочитана подова настилка за вашaта баня, кухня, хол или офис, надяваме се тази статия да бъде полезна за вас. Ще ви запознаем с особеностите при лепене на плочки и с факторите, които са определящи при формирането на цената за подобна ремонтна дейност. 

Но преди това можете да разгледате изпълнители: 

Или директно да сравните цени: 

Големина на помещението

Измерете общата площ, на която ще е нужно да бъдат поставени плочките. Основното правило при лепенето на плочки е, че ако помещението е с по-голяма квадратура, изпълнителите предлагат по-ниска цена за квадратен метър. Затова ако ви предстои лепене на плочки в повече от едно помещение, препоръчително е да наемете един изпълнител, който да извърши работата. Така общата цената ще е по-висока, но тази на квадратен метър, ще излезне по-евтино.

Предназначение на помещението 

Когато избирате плочки, не гледайте само цветовете, а ги съобразете с климатичните условия и натовареността на помещението:

  • Лепене на плочки на под - за подови настилки най-често се използва гранитогрес или теракота. Някои изпълнители предлагат малко по-висока цена при работа с гранитогрес, но пък като материал той е по-качествен и по-устойчив;
  • За лепене на плочки на стена се използва фаянс. Цената за лепене на фаянсови плочки не се различава от тази за лепене на теракота;
  • При лепене на плочки на таван изпълнителите предлагат по-високи цени в сравнение с тези за лепене на плочки на пода и стените.

Типове редене

Цената за лепене на плочки може да бъде повлияна и от вашите предпочитания за нареждане:

  • стандартното редене излиза най-евтино;
  • диагоналното редене се препоръчва за пода в банята, например, и при него може да се наблюдава оскъпяване с 1-2лв./кв.м.;
  • рибена кост, комбинация на малки и големи плочки, фигури, ивици, стил паркет са типове редене, при които се наблюдава покачване на стандартната цена за лепене на плочки с до 3лв/кв.м.

Вижте още: 9 идеи за малка и функционална баня

Свързано:

Лепене на плочки-цени