Какви суми да предвидим за монтаж на дребни елементи - панти, насрещници и автомати?

Последна редакция на 28/03/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 1 902 пъти

Независимо дали е налице измятане на прозореца и той се затваря по-трудно или пък пантата на балконската врата е изцяло повредена, налице е необходимост от намесата на опитен майстор, който да отстрани възникналите проблеми. За този вид ремонт на дограма е необходимо да вземете предвид следните особености:

  • Подмяната на панти най-често струва между 5 и 10 лв за брой, от което следва разходът да нарасне до между 10 и 20 лв за подмяна на пантите на прозорец или 15-30 лв за същата услуга, извършена за балконска врата.
  • Монтажът на нов автомат е наложителен, когато е налице трудно или невъзможно затваряне на прозореца, или когато механизмът за плавно затваряне на балконската врата е повреден. Цените за подобен ремонт на дограма за горен автомат средно възлизат на 15 – 30 лв за брой.
  • За подмяна на долен автомат пък трябва да предвидите средно между 35 и 50 лв за брой, като подобна услуга можете да откриете и на цена от около 20 лв/бр.
  • Ремонтът на дограма, който включва монтаж на ел. насрещник пък достига цени между 100 и 120 лв за брой, като този елемент е приложим най-вече при автоматичните врати в големите обществени сгради и обекти.

Виж още: Дограма - цени

Свързано:

Идеи за хол Колко струва успешният ремонт на дограма у дома?

Обзавеждането на мансарда със сигурност не е лесна задача, особено ако разполагате с тясно и неприветливо пространство. Постигането на уют обаче е възможно, като ключов принос за това има правилният избор на интериорен стил и доминиращи цветове в жилището. Тук например желанието на собствениците е да създадат функционално пространство, което създава усещане за светлина и простор, като същевременно притежава и нотка индивидуализъм. Затова за мансардата е избрана светла основа от бели стени и тавани, комбинирани с естествен паркет на пода, който намеква за така необходимия домашния уют. Светлото дърво на пода кореспондира умело с дървената греда, която разделя визуално тавана и насочва към индустриалния стил. Той пък е представен чрез тухлената стена, оставена без покритие, която разчупва атмосферата в иначе изчистеното и семпло жилище. Доминиращият стил в интериора без съмнение е скандинавският, макар да се наблюдават елементи и с по-модерно и минималистично излъчване. Такива например са зоните за съхранение, вградени в стената, които спомагат за постигането на по-добра организация в иначе компактния дом. Жълтият диван пък се превръща в основен акцент от обзавеждането, който привлича вниманието още от прага на дома! Той е комбиниран с кокетна зона за хранене, представена от овална масичка и два бели стола с нестандартен дизайн.