За какви сгради е удачен едноскатен покрив?

Последна редакция на 25/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 304 пъти

Съвременната архитектура все по-успешно се справя с бягството от строгите кубични рамки. Само допреди няколко десетилетия шансът да видим постройки с неправилни геометрични форми, позволяващи си тотална липса на симетрия, беше въпрос на извънредна дизайнерска дързост. Днес, стига общият градоустройствен план да разрешава, почти всякакъв тип сгради могат да бъдат изпълнени с едноскатен покрив. Последният по-често може да се види при:

  • Модерни офис сгради. Бизнесите, които държат да бъдат разпознавани с луксозен и иновативен почерк, се заявяват като такива още със зданието, в което се помещават. Те могат да са обвързани с нови технологии, дизайнерски студия и др.
  • Търговски обекти. Разчупената архитектура вече не пропуска и местата, в които се предлагат стоки за крайния потребител.
  • Хотели и бунгала. Туристическата ниша все повече залага на по-разчупени решения при изграждането на почивните си бази.
  • Частни имоти и помощни постройки. Има собственици, които предпочитат домът им да е подчинен на по-модернистичните течения. В същото време едноскатните покриви често могат да се забележат при по-непретенциозните бараки и работилници.

Свързано:

Идеи за къщи Едноскатен покрив: Интересни и важни аспекти

Представяме на вашето внимание колаж от три снимки, на всяка от които може да се види интересен прочит на сграда с едносгатен покрив. Насочваме погледа си първо към изображението отляво, за да се насладим на кокетна и стилна бяла постройка. Достъпът до нея се осъществява след преодоляване на четири семпли стъпала, които ни изправят пред висока стъклена врата с бяла рамка. Въпросната приналежи на малко антре, облизовано от външната страна със светли, хоризонтално поставени, тесни дървени дъски. Три червени саксии с червени цветя са разположени вляво от вратата. Дясната част на постройката е изпълнена с високи панорамни прозорци, позволяващи ни да надникнем в интериора, където откриваме стени в цвят охра. Преминаваме към снимката горе вдясно, за да видим там сива къща със скосен наляво покрив. Пред дървената ѝ плоча снабдена с три стъпала, е поставена изкуствена зелена настилка, много добре наподобяваща поляна с ниско окосена трева. Видимата фасадна страна на къщата ни разкрива наличието на два средно големи и един малък прозорец с бели рамки. Приключваме кратката си обиколка с изображението долу вдясно, за да разгледаме ниска къща в сиви тонове, чийто покрив също е с един скат. Тук се залага на високи панорамни прозорци в компанията на облепена в сиви гранитогресени плочки, избрани за фасадата.