2. Не се проучва мястото, където ще се строи

Последна редакция на 19/04/2024 от Станислава Йорданова
Източник | Видяно 941 пъти

Проучете добре мястото, на което искате да бъде построена къщата. Ето някои фактори, които да вземете предвид, за да не допуснете грешки, за които после да съжалявате: 

  • Какъв е типът на терена. В хълмистите райони строежът изисква повече и допълнителни дейности, в сравнение с по-изравнен ландшафт. 
  • Каква е почвата. Глината е най-неблагоприятната почва, върху която да издигате конструкция, тъй като създава проблеми с оттичането на водите.
  • Има ли застрояване в съседство и на какво отстояние от евентуалния ви бъдещ дом е то. Това ще окаже влияние на гледката ви откъм къщата.
  • Наличието на електропровод за високо напрежение в близост е допълнително предимство, което ще ви помогне да получите по-бързо разрешително за строеж.
  • Канализацията е също изключително важна. Тя е не просто удобство, но и необходимост, и е от ключово значение при окончателното ви решение къде ще строите.
  • Как и колко големи превозни средства могат да стигнат до мястото. Все пак ви предстои реализирането на голям проект и не бива да позволявате невъзможността на бетоновозите да влязат в парцела да го провали.

Свързано:

5-те най-често допускани грешки при строежа на къща

Ремонтната дейност е съпътствана с множество детайли, инструменти и материали. Всички те участват активно в процеса и изискват внимание и професионализъм. Когато се говори не за освежително подобряване, а изцяло нов строеж, нещата ставам още по-сложни. От гледна точка на подготовката и чак до крайния резултат. Първата работа е изборът на подходящ парцел. Там съобразените неща, на които трябва да се обърне внимание са доста и целият избор отнема доста време. Следват разрешения и тромави документации, които няма как да се спестят. Трябва да се намери най-добрата фирма, отговаряща на изискванията и най-вече на съотношението цена качество. Изображението представя една постройка в един от етапите ѝ. По снимката си личи, че става въпрос за втория етаж. Основите вече са поставени и по-голяма част от изграждането е завършено. Ясно личи разграничението между помещенията. Тухлите са основният материал, който е използван за строежа. Те са предпочитани, тъй като са здрави, осигуряват нужната стабилност и най-вече са издържливи. С тях ще бъде и завършено жилището. За това разбираме от наредените купчини по средата, които са приготвени да бъдат подръка и да се използват. Трудното вече е минало, но последните неща са и най-детайлни и пипкави, и не по-малко важни от всичко останало.