Минуси на зеления покрив

Последна редакция на 29/03/2024 от Ани Атанасова

Макар и ползите от зелен покрив да са доста повече от неговите недостатъци, доста хора решават, че този избор не е за тях. Нека видим кои са минусите:

Непосилна първоначална инвестиция. За да се изгради зелен покрив, се изисква сериозно пъпвоначално вложение, което не за всички хора би било възможно. 

Редовните грижи. Те трябва да се полагат от всеки собственик на зелен покрив. Рядко хората имат време да се занимават с нещо, за което не са свикнали да полагат усилия, а нерядко „живите“ покриви се нуждаят от допълнително поливане, почистване и дозасаждане.

Тежестта на зеления покрив. За много сгради тя би била непосилно тегло. Инсталирането на такъв покрив е крайно нежелателно и за жилища, намиращи се в сеизмични зони.

Независимо от своите минуси, зеленият покрив е добро решение за всеки, който иска да живее природосъобразно, дори и на цената на повече средства и усилия. Освен всичко останало той би подобрил както състоянието на природата, така и цялостния ви начин на живот, а какво по-хубаво от това?

Ако нещо от видяното тук ви се е харесало, но не знаете как да пристъпете към действие, не се чудете, а се доверете на MaistorPlus. Платформата ще ви срещне с най-добрите професионалисти, измежду които да изберете след предложена оферта. Пуснете заявка, напълно безплатно и без обвързване, сравнете цени и се спрете на най-подходящия изпълнител.

Свързано:

Идеи за къщи Плюсове и минуси на зеления покрив

Ако Карлсон подозираше да съществуването на зелени покриви, то най-вероятно би обитавал точно този на показаната на тази снимка къща. Къщата е с модерно излъчване и в същото време следва все по-добре налагащите се тенденции за живот, който не само е близо до природата, но и максимално я подпомага. На преден план виждаме поляна с ниско окосена зелена трева, която леко се издига нагоре до мястото, където е изгладена къщата. До последната можем да стигнем като се изкачим по десетина или повече каменни стъпала, измежду които на тревата е позволено да си расте сравнително свободно. Изкачвайки се по стъпалата, от лявата ни страна ще се падне дръвче с бяла кора на леко извитото му стъбло и светло зелени листа, а отдясно ще виждаме редица от чимшир, подрязан на средна височина. След като сме изкачили стълбите и завием наляво, ще попаднем пред фасадата на къщата, под голяма козирка, която в долната си част е боядисан в бял цвят, а отгоре е тъмно синя. Фасадата на къщата, на първо ниво, е с големи стъклени, плъзгащи се врати с дървени рамки. В десния край на козирката е монтиран таванен черен вентилатор. Пред къщата има голяма веранда или тераса, за която разбираме по наличието на дълъг парапет със стъклени сини панели. Поглеждаме нагоре, за да видим част от зеления покрив на къщата, където дори са успели да поникнат няколко зелени храстчета, заедно със зелена трева. За отглежданата там градинка е предвиден и парник със син покрив.