Още плюсове на зеления покрив

Последна редакция на 20/04/2024 от Ани Атанасова

Неутрализира градските шумове. Това се случва благодарение на растителната покривка, състояща се от мъхове, полски цветя и тревен чим. Също така на зелен покрив може да се развива агрокултура в градска среда, което по принцип рядко бива възможно.

Подпомага екосистемите. Зеленият покрив предлага убежище за различни насекоми и птици, които иначе рядко бихме могли да открием в градска среда.

Свързано:

Идеи за къщи Плюсове и минуси на зеления покрив

Снимката, която представяме на вашето внимание тук, ни дава възможност да видим как изглежда една къща със зелен покрив. След малко ще се качим на него, първо да видим каква постройка се крие под тази импровизирана градина. Въпросната къща със зелен покрив е изградена върху изравнен терен. Тя е с правилна квадратна или правоъгълна форма и е стъпила върху платформа от дълги и тесни кафяви дъски, които е възможно и да са дървени. Малка тясна пътечка от същите дъски е разположена в левия тесен край на платформата. Фасадната стена е изцяло решена в прозрачни плъзгащи се стъклени панели. През тях виждаме част от интериора в къщата, където ни посреща паркет от естествено светло дърво. Върху него забелязваме двуместен червен диван, от двете страни на който има два червени фотьойла. Малка бяла кръгла масичка е поставена вляво от дивана. По-напред в помещението се забелязва част от светла правоъгълна трапезарна маса, около която са подредени светли столове. Излизаме извън къщата, за да видим, че в десния ѝ край, пред стъклените врати, са оставени различни по големина саксии с цветя. Вдясно от къщата откриваме малка и ниска квадратна сива масичка, а край нея са подредени три градински стола в същия цвят. Стигаме до покрива на къщата, където собствениците си отглеждат малка полянка със зелен мъх.