Еднофамилна къща в полите на Пирин

Последна редакция на 29/03/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 2 767 пъти

Пословичната красота на Пирин и привлекателната му сила довеждат семейство Мирянови до решението да напуснат апартамента си в центъра на Гоце Делчев и да построят дома на своето бъдеще близо до планината.

Фантастичната гледка, чистият въздух, слизащ от планината, в комбинация с чувството за необятна свобода и уединение с природата са само част от предимствата, които Дачо Мирянов изтъква за новото си жилище в покрайнините на Гоце Делчев.

“Когато се роди дъщеря ни, се замислихме как искаме да я отгледаме близо до природата. Започнах да оглеждам парцели и най-много ми допадна този, който се намира най-близко до планината и на метри от открития минерален басейн в гората."

Свързано:

Идеи за къщи Еднофамилна къща в полите на Пирин

На снимката, която ви представяме тук, се вижда еднофамилна къща, която е разположена в полите на Пирин. Тя е проектирана с няколко крила и видимо е осъществено намерението на семейството да е близо до природата, където въздухът е чист и спокойствието е в изобилие. Отляво забелязваме малка пристройка, където стените са изцяло прозрачни и стъклени, а покривът има съвсем малка денивелация надясно. При покрива от червени керемиди е поставен квадратен покривен прозорец. Зад тази пристройка има по-висока, която вече е част от основната жилищна площ. Тя се състои от цял първи етаж и втори полуетаж, или иначе казано, мансарда. Външните стени на това високо крило са измазани и боядисани с бяла боя. Покривът е отново с червени керемиди и има скосяване под 45 градуса от двете си страни. При лявото крило на покрива откриваме покривен прозорец, който е част от мансардата на втори етаж. Средно голям правоъгълен прозорец се вижда при фасадата долу, както и един подобен на него при страничната къса дясна стена. Непосредствено под покрива са монтирани няколко тесни вертикални прозореца, с различна височина, които заедно наподобяват форма на къщичка. Входът на къщата виждаме отдясно, като до него водят стълби, облепени с каменни плочки с неправилна геометрична форма. Още от същите опасват цялата къща. Около нея се вижда и поляна с ниско окосена трева, както и няколко кипариса.