Енергийна ефективност – предимства и недостатъци

Последна редакция на 28/03/2024 от Станислава Йорданова
Източник | Видяно 2 219 пъти

Едноетажните къщи могат да се похвалят с повишена енергийна ефективност. Съвременните жилища са с така наречения „семеен триъгълник“ или по друг начин казано - обща всекидневна, трапезария и кухня. Това улеснява отоплението и охлаждането. Домовете на един етаж могат да заложат на камини с водна риза или пелетни. С тях се пестят средства, а и ще улеснят значително процеса. Ако къщата разполага с коридор, лесно ще разпръснете топлината из цялото жилище.

При двуетажното строителство системите за ОВК са усложнени и оскъпени. Въпреки че са трудни за отопление, предимството идва от затворените пространства и лесно отопляване на втория етаж, заради издигането на топлия въздух.

Свързано:

Идеи за къщи Специалистите отговарят: Едноетажна или двуетажна къща за българските домакинства

Домът е хармония и спокойствие. Той трябва да носи уют и да бъде най-любимото място. Ето защо неговата визия, комфорт и стил са изключително важни. Те са израз на индивидуалност и добри организационни решения. Поддържането му изисква грижи и голямо внимание, заради което е важно да изберем жилище според нуждите и разполагаемия бюджет. Мястото за живеене става все по-трудно решение. Първо това е дилемата дали да бъде къща или апартамент. Ако е първото дали е да един или повече етажа. Всеки избор крие различни плюсове и минути, които трябва да се съобразят още в началото. Просторът се противопоставя на затвореното помещение. Възможността за терасата контрастира с големия градински двор, който обаче изисква повече внимание и поддръжка. На изображенията е представена красива къща. Тя е на два етажа и впечатлява със семпъл екстериор. Основният цвят е жълтият. Той е топъл и слънчев тон, и внася много стилна визия. Забелязват се терасите, които са обградени с метални прегради за по-голяма сигурност, но същевременно и за красив външен вид. Растителността е обградила дома. Впечатление прави нестандартната форма. Традиционното е изразено през погледа на модерния стил. Комбинирани са форми и материали, а фасадата е впечатляваща. Прозорците са големи и просторни.