Кухня и трапезария в едно

Последна редакция на 24/04/2024 от Gran Decor
Източник | Видяно 422 пъти

Вероятно отдавна си мечтаете за светла и просторна трапезария с голяма удобна маса и красиви трапезни столове, при това с отворен достъп към кухнята, за да не пропускате нито миг от веселбата около трапезата докато приготвяте храната. Ако обаче тези помещения в дома ви са разделени от стена, време е за смели промени! Време е за събаряне на преградата и оформяне на едно общо пространство, което да обхваща кухнята, трапезарията и дори всекидневната!

Такова архитектурно решение е познато като „отворен план” или „отворена концепция”. Базирано на планировката на студийните помещения, то залага на премахването на бариери, които традиционно разделят различните функционални зони. Целта е да се осигури повече простор, светлина и възможности за безпрепятствена комуникация.

Какво е важно да съобразим при отворения план?

Практичен, удобен и просторен, отвореният план има много предимства за съвременния начин на живот, но освен вдъхновение ще ви е нужно и внимателно планиране, за да го реализирате в най-оптимален вариант. Така че, преди да грабнете чука, ето някои неща, които да обмислите.

  • Укрепване на отвора. Ако стената, която планирате да съборите е носеща, трябва да намерите подходящ начин за укрепване на новия отвор. Най-често това се постига чрез добавяне на подпорни греди от валцована стомана. Добре е да се консултирате с професионалист, а и да предвидите свързаните с това разходи.
  • Подходящо осветление. Планирайте осветлението за новото общо пространство предварително. Така кабели, изводи, ключове и др. елементи от ел-мрежата ще бъдат монтирани на правилното място, в зависимост от това коя зона да се осветява и доколко. Помислете за ползване на димери. Изберете акцентни осветителни тела с оригинален дизайн. Най-често, те се монтират над трапезната маса и висят ниско, като така не само осигуряват достатъчно светлина, но и спомагат за разчупване на общото пространство и деликатно конкретизиране на зоната.  
  • Функционалност и удобство. Макар и да целите постигане на оптимална функционалност, не се придържайте твърде педантично към принципа на работния триъгълник в новата си кухня-трапезария с отворена концепция. Помислете какво е най-доброто за вашия начин на живот и как ще ви е най-удобно да използвате новото общо помещение. Това ще ви помогне да планирате конструкцията, вида, стила и разположението на обзавеждането в отделните зони.
  • Дизайн и стил. Не забравяйте за общия дизайн! Планирайте обзавеждането, цветовете и текстурите в един и същ интериорен стил за цялото обединено пространство.
    • Окачването на завеси на прозорците и наличието на меки постелки, черги или килими в трапезарията ще смекчат евентуалната акустика.
    • Ако живеете в къща, по възможност, поставете френски прозорци. Нима няма да е прекрасно да можете да излизате направо в градината?!

Свързано:

Кухня и трапезария в едно - планирайте идеалното място за забавление