Правило №1 – Документално разрешение

Последна редакция на 29/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 786 пъти

Да, обществена тайна, е че масово хората избягват това правило и самосиндикално вземат решение да затворят терасата си. Важно обаче е да знаете, че не всяка тераса е предвидена да издържи толкова голям товар. В повечето случаи още при строежа за нея се използва различен метод на работа, който е предвиден за тераса, а не за вътрешно помещение.

  • Задължително е да искате разрешение в общината. Разбира се, напълно възможно е такова да не ви се издаде и това да съсипе целия ви проект в зародиш. Но все пак най-важна е безопасността – както вашата, така и на съседите ви. Затова не си позволявайте да експериментирате и да правите неща на своя собствена глава, без да се поинтересувате или поне да сте запознати със скицата на сградата.
  • Без значение дали ще приспособите кухня или само ще остъклите терасата, трябва задължително да имате съгласие от съседите (по-точно: на 75% от тях). Да, може да решите да подминете тази точка, но е напълно достатъчно да имате един вкиснат съсед, който да подаде сигнал в общината и грандиозните ви планове ще отидат на кино.
  • Преди да пристъпите до искане на разрешение от общината ще трябва да имате изготвен проект. Това най-често го прави архитект, на когото ще трябва да заплатите за изготвяне на план (в 3 екземпляра – за вас и два за общината).
  • След като получите заветния подпис с разрешение, ще разполагате с 5 години да предприемете някакви действия по вашата тераса. Срещу определена сума може да доплатите и общината да удължи този срок.

Свързано:

Идеи за кухня Правилник за обособяване на кухня на терасата