Газов или керамичен котлон при кухненски гръб от стъкло?

Последна редакция на 20/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 4 409 пъти

Едно от притесненията, които се появяват при монтиране на кухненски гръб от стъкло е, че той може да се напука. Ако оставим настрана евентуални механически повреди, се има предвид най-вече поява на пукнатини заради нагряване от включен наблизо котлон.

Bambookita споделя, че “зад газов котлон вероятността да се спука стъклото е много голяма”, а друг потребител заявява подобен проблем при керамичен котлон. Все пак, везните наклоняват повече в полза на керамичните котлони. Що се отнася до газовите, които се смятат за по-застрашаващи живота на стъклото, maroka дава следното решение във форума:

  • “Закаляването ще запази стъклото, дори при газов котлон. Температурата при самия процес надвишава тази на котлона.”

Свързано:

Идеи за кухня Кухненски гръб от стъкло: какво е важно да знаем за него

На снимката, която виждаме тук, е представена голяма кухня в съвременен азиатски стил. Тук откриваме присъствие на елемента дърво, при пода и тавана, а елементът вода е интересно представен посредством кухненски гръб от стъкло, чийто релеф наподобява леко набраздена повърхност на езеро. Настилката на споменатия вече под е от естествен дървен паркет, който е с леко лаково покритие, придаващо по-тъмен нюанс на правоъгълните дъски. На стената отдясно, с лек ъгъл в горния край, са подредени в два реда кухненски шкафчета и чекмеджета, изработени с бели вратички от МДФ или ПДЧ плоскости. По средата на гранитен плот в сивкав цвят откриваме монтиран керамичен плот с шест котлона, над който е предвиден абсорбатор, скрит в шкаф с двойна вратичка. Вляво от котлоните е оставена метална купа, а веднага след нея идва ред на кухня, която си има дървен капак и при нужда същият може да се ползва като дъска за рязане. В близкия десен край, върху плота, виждаме интересен свещник, който наподобява на кухненска везна. Той е с кръгла дървена основа, а в люлка, с няколко железни вериги е положена бяла цилиндрична свещ. Над горния ред шкафове откриваме два тесни правоъгълни, хоризонтално ориентирани прозорци с дървена дограма. Още един прозорец, по-широк и голям, е позициониран на тавана, който е облицован с дълги дървени дъски. На стената отдясно се вижда част от бял висок хладилник.