Какво да съобразим при избора на вентилация на кухня?

Последна редакция на 23/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 849 пъти

Когато планирате изграждане на вентилация за кухня ви съветваме да вземете под внимание няколко основни обстоятелства. Към част от тях ни насочват потребителите в “Направи сам”:

  • Мощност на аспиратора/абсорбатора, ако сме заложили на такъв. Тя трябва да е релевантна на квадратурата на помещението.
  • Разположение на прозореца, спрямо печката. Помислете има ли начини да се вкара въздух близо до печката и какви са те.
  • Изравнен поток на входящ и изходящ въздух. Както уточнява preslav от форума: “Колкото въздух изкараш през комина, толкова ще трябва да вкараш от някъде другаде. Ако ти е затворен прозореца входящият въздух ще си намери другото по-лесно място.”
  • Дебит на свежия въздух. Потребителят Chefo77 съветва той да е по-голям, като за целта е добре да се използва подходящ нагнетател.
  • Големина и разпределение на жилището. Важно е каква е площта на целия ви дом, било то апартамент или къща, както и разпределението на помещенията в него.  Вентилацията на кухнята е в пряка връзка с тази на всички останали стаи.
  • Къде и колко са комините. Вентилационните системи зависят от броя, местонахождението и ефективността на комините. Затова е важно редовно да се грижите за тяхната изправност.

Свързано:

Идеи за кухня Кои са ефективните решения за вентилация на кухня?

Очарователна малка кухня в съвременен стил е представена на кадъра, който виждаме тук. Забележете, че основните цветове в нея не са от най-светлите и въпреки това успява да бъде достатъчно приветлива и уютна. Заслуга за последното имат най-вече подът, за който е избран естествен паркет, и кухненските шкафчета, които са със светли дървени вратички. Същите са максимално изчистени, без орнаменти по тях, което не само олекотява цялостно дизайна, но и прави самото поддържане на шкафчетата наистина лесно. В средата на Г-образно организираната кухня е поставен кухненски остров с бял плот и тъмна дървена основа. До него са разположени три високи тъмносини стола. Мивките в тази кухня са две, като едната е монтирана при острова, а другата е вдясно, точно под двукрил прозорец с дървена дограма. Долу вдясно под мивката до прозореца, забелязваме миялна машина, която прави компания на дървен шкаф. Кухненското оборудване продължава при стената отсреща. Най-отляво забелязваме иноксов хладилник с две врати, а под него има фризер. До тях виждаме вградена микровълнова фурна. Следват газови котлони, над които е монтиран абсорбатор. От двете му страни са монтирани шкафчета, като при тези отдясно забелязваме и книги. Кухненският гръб е облицован с малки кафяви и бели плочки. А точно над острова виждаме голямо и ефектно цилиндрично дървено осветително тяло.