Чугунен тиган - премахнете ръждата без усилия

Последна редакция на 29/03/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 3 911 пъти

Източник

Всички притежаваме поне по един любим тиган, с който не бихме се разделили, без значение колко е стар и ожулен. Често обаче някои части от по-старите съдове у дома могат да ръждясат с течение на времето, а това ги прави практически неизползваеми. Ето защо ви предлагаме няколко хитри решения да се справите с този проблем за броени минути:

  • Поръсете ръждясалата дръжка на тигана или тенджерата с малко готварска сол и след това изстискайте отгоре 1 лимон. Тази смес трябва да действа поне 3-4 часа, след което можете лесно да отстраните ръждата с меко парче плат или пък с кората от лимона. Друг подобен метод, подходящ за ръждясали вилици или лъжици, е да ги поставите в съд, пълен с оцет за една нощ, след което лесно и бързо ще можете да премахнете ръждата от тях.
  • Хитра алтернатива за премахване на ръжда от любимите ни тави и тенджери е като използвате сода за хляб и стара четка за зъби. За целта поръсете повредения участък от съда със содата и с помощта на навлажнена четка за зъби търкайте до пълно отстраняване на ръждата.
  • Специалистите обаче препоръчват да се сбогувате със старите ръждясали съдове у дома и да ги замените с нов чугунен тиган с дървена дръжка, който се отличава с невероятно емайлирано покритие и завидна здравина.

Свързано:

Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене

Независимо дали упорито отказвате да се раделите с удобния стар тиган или пък просто сте закупили нов подобен съд, по който се е появила ръжда, специалистите имат няколко хитри идеи за справяне с този досаден проблем. В случай, че готварският съд не притежава специално покритие, можете да премахнете ръждата от него лесно и бързо с помощта на четка за зъби и малко сода за хляб. За целта намокрете четката и я поръсете с малко сода, след което започнете да изтърквате внимателно ръждата до пълното й отстраняване от съда. Имайте предвид, че този метод не е препоръчителен за съдове с фино покритие, което би могло лесно да се надраска от упоритото търкане. Друг вариант е да поръсите участъка от тигана, по който има ръжда, с малко сол и след това да изстискате отгоре половин лимон. Тази чудотворна почистваща смес трябва да действа поне няколко часа, след което можете лесно и бързо да изстържете неприятната ръжда с помощта на парче плат или пък останалата кора от лимона. За лесно премахване на ръжда от вилиците и лъжиците, или пък дребните декоративни елементи от метал, можете да използвате съд, пълен с оцет, в който да ги потопите за една нощ.