Как да се справим със загорялата захар по дъното на касеролата

Последна редакция на 29/03/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 4 307 пъти

Източник

Любителите на приготвянето на неустоими десерти у дома със сигурност са запознати до болка с досадното търкане на остатъците карамел по дъното на тенджерата. Сложете край на тази неприятна процедура, като използвате един наистина лесен трик, който се е доказал във времето като работеща техника за справяне с подобен род замърсявания.

  • Премахнете лесно и бързо остатъците от карамел по дъното на новата касерола, като я напълните с вода и оставите на котлона да заври. Така захарта ще се отлепи от стените на съда и измиването на тенджерата после ще стане лесно като детска игра! А най-хубавото е, че тази техника работи дори за съдове с отдавна засъхнал карамел.

Виж още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различните повърхности у дома

Свързано:

Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене

Приготвянето на вкусни карамелени блокчета или пък традиционния крем-карамел често е съпроводено с трудното премахване на засъхналата разтопена захар по вътрешността на тенджерата или касеролата. Колкото повече отлагаме премахването на остатъците от захарта, толкова по-трудно те ще бъдат изстъргани на по-късен етап. В тези случаи специалистите съветват да прецените внимателно дали почистването на съда с груба гъба или четка би могло да нарани защитното му покритие. Ако не ви се иска да надраскате до неузнаваемост новата си тава или пък касерола, заложете на един изпитан, но изключително лесен метод за премахване на загоряла захар. Той изисква да напълните съда с вода, като оставите няколко сантиметра разстояние до ръба на тенджерата или касеролата. След това поставете на котлона и изчакайте да заври. Оставете водата да ври поне 20-30 минути, така че да разруши втвърдените карамелизирани остатъци. След като изсипете водата, можете да премахнете всички дребни частички с помощта на препарат за миене на съдове или пък сода за хляб и мека гъба. Алтернативен вариант е да използвате смес от малко вода и 3-4 лъжици вино, като процедурата е същата – оставяте сместа да ври за 10-15 минути и почиствате с гъба.