Безопасен ли е стъкленият парапет за малки деца?

Последна редакция на 18/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 532 пъти

Съвсем естествено изниква притеснението дали тераса със стъклен парапет ще бъде безопасна, ако имате малки деца. Най-вече, когато живеете на много висок етаж. Тук отново даваме думата на djendov, който ни успокоява:

  • "Първо, 16мм закален триплекс и аз да се засиля и блъсна в него, няма да го счупя.
  • Второ, има бетонен борд, така че всичко на колела ще срещне бетон, а не стъкло.
  • Трето - да сте чули някой да се е блъснал в стъкления парапет в мола, да е счупил стъклото и да е полетял надолу?
  • Четвърто, по почти всички парапети, децата могат да се покатерят, докато при стъкления няма да могат.
  • Пето, не знам дали сте виждали как захващат някои алуминиеви парапети с едно притискащо болтченце за планката, монтирана на пода. Със сигурност ще падне много по-лесно от стъкления. и т.н."

Свързано:

Стъклен парапет за тераса - можем ли да си го направим сами?

Тераса със стъклен парапет несъмнено изглежда красиво. Той се съчетава чудесно с почти всички екстериорни решения и стои като ненатрапчиво допълнение, което само помага на очарователната гледка отвън да се разкрие в пълната си прелест. Неминуемо обаче се появява притеснението дали изборът на стъклен парапет за балкона, терасата или покрива е подходящо решение, когато имаме малки деца. При мнозина от тях енергичността и буйността са обратно пропорционални на чувството за самосъхранение. В главите на родителите започват да се оформят безрадостни сценарии с участието на счупени парапети и незащитени хлапета. И това е нормално, трябва да се мисли винаги за сигурността. За да бъдете спокойно с вашия стъклен парапет и наличието на деца в близост до него, както виждаме и на снимката тук, на първо място се уверете, че го правите достатъчно висок. Така ще бъде безопасен не само за децата, но и за възрастните. Не по-малко по-важност е изискването за закаленост на стъклените панели. Тук компромиси са недопустими. Помнете, че парапетът ви не е само за красота, но и за предпазна преграда. Нашит приятели от форум "Направи сам" ни успокояват, че в основата на стъкления парапет обиктонвено се поставя бетонов праг. Тоест дори да има по-палав малчуган, решил да разходи на висока скорост новото си колело по терасата, той ще се срещне именно с прага, а не директно със стъклото на парапета.