Алуминий или неръждаема стомана за шина за стъклен парапет?

Последна редакция на 28/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 546 пъти

Разбира се, важно е от какъв материал е изработена захващащата шина на стъкления парапет, без значение дали си го правите сами или се доверявате на специалист. Конкретно в разглежданата тема от форум “Направи сам”, авторът се интересува от разликата между алуминий и неръждаема стомана, като изтъква:

  • “На няколко места вече виждам написано, че контакта м/у алуминиевата шина и бетона + температурните разлики... водят до НЕдълготрайност на алуминия.”, след което preslav още повече наклонява везните в полза на неръждаемата стомана:
  • “Ако има опция неръждавейка - никога не бих избрал алуминий, макар че вероятно дебелината на профила от неръждавейка е сметнат на кантар, или казано по друг начин - профилът просто ще е по-тънък.”

Свързано:

Стъклен парапет за тераса - можем ли да си го направим сами?

Идеята да направите приветливата си тераса още по-хубава, като я снабдите със стъклен парапет, силно ви привлича. Имате обаче колебания дали за шините, които ще захващат стъклените панели, да се спрете на алуминий или на неръждаема стомана. Нашите приятели от форум "Направи сам" дават превес на втория вариант. Още по въпроса можете да научите, като се запознаете с цялата публикация, към която принадлежи и разглежданото тук изображение. В нея има и линк към дискусията във форума. А сега се насочваме към самата снимка, за да видим какво има да ни предложи. На преден план откриваме теласа със светлосив под на марки квадратчета и висок стъклен парапет. В близост до стъклените панели на последния, на равни разстояния са поставени високи саксии, облечени в кафяв ратан. Във всяка саксия е засаден храст, подстриган под формата на малко кълбо. Сега насочваме погледа си долу вляво, за да открием долу в градината светлосива правоъгълна маса с по-тъмен нюанс сиви столове около нея. Част от същата градина е и просторна поляна с ниско окосена зелена трева. Наоколо се забелязват и високи дървета с големи зелени корони, както и градински бели саксии. Отвъд градината виждаме лазурното море, в което плават яхти и лодки под светло синьо небе.