По листата ще ги познаете

Последна редакция на 19/04/2024 от Флора Велчева
Източник | Видяно 1 367 пъти

Част от растенията, които цъфтят през този сезон имат не само красиви и необичайни цветове, но и впечатляващи и цветни листа.

  • Т.нар. шмак (на голямата снимка) например цъфти с ярки червени цветове, а през есента листата му стават червено-кафяви. Между септември и октомври започват да зреят и плодовете. В народната медицина се използва като лек за зарастване на рани и за кръвоспиране.
  • Листата на лилията паяк (на първата снимка) приличат на тези на нарциса и опадат през лятото. Те не се почистват, защото от тях се храни луковицата. В края на септември израстват дебели стебла, от които разцъфва този необичаен вид. Ако решите да изберете това цвете за вашата градина или балкон, имайте предвид, че различните разновидности имат различна студоустойчивост.
  • Хамелисът (на втората снимка) е едно от малкото растения, които цъфтят дори през зимата (януари - март), като се нужда от плодородна почва, пряка слънчева светлина и сравнително редовно поливане. Ако купите по-малко растение, може да го отглеждате в саксия на терасата доста дълго време. Той е известен и с различни лечебни свойства. 

Свързано:

Идеи за градина Растения, с които да направим градината си по-цветна през есента