Основните опасности

Последна редакция на 24/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 717 пъти

Подводни камъни при засаждане и отглеждане на овощна градина не са никак малко. Ако искате да имате успех, то несъмнено трябва да се съобразите със следните неща:

  • Сортове – когато купувате фиданка задължително трябва да бъдете запознати с точното наименование. Всяко дърво изисква специални грижи, затова е добре да знаете какво е то, за да го отглеждате по правилния начин.
  • Инфекции – много опасно е да засадите дръвче в бактериална инфекция. В случай, че не сте запознати, най-добре се консултирайте със специалист, за да си спестите излишни главоболия.
  • Почва – едно от най-важните условия при избора и проектирането на овощна градина е да се запознати с особеностите на почвата и какво е подходящо за нея. Също така няма да сгрешите, ако инвестирате и в отводнителна система. По този начин ще си спестите евентуално възникване на проблеми с събиране на огромно количество вода.
  • Наклон и начин за засаждане – когато позиционирате фиданките е добре те да бъдат засадени на равен терен или такъв, който има наклон. Така няма да се сблъскате с евентуален проблем от наводняване. Специалисти в областта препоръчват дръвчетата са бъдат разположени в правоъгълна конфигурация, с максимално прави линии. Разстоянието между отделните фиданки е не по-малко важно за развитие на добра коренова система. То зависи от различния сорт. При ябълки и круши се препоръчва да е около 4 метра между редовете. При орехи поне 10 метра, а при сливи, кайсии, праскови и череши – около 6-7 метра.

Да имате овощна градина е абсолютно предизвикателство. Трябва си доза смелост, много старание, сериозни познания и щипка желание. Ако наистина искате да се впуснете в това начинание или от отдавна го обмисляте – то не се колебайте повече, ами започнете да проектирате вашата мечта и я превърнете в реалност. По всяко време може да се консултирате с препоръчаните градинари, регистрирани в MaistprPlus, които ще бъдат до вас в осъществяването на вашето желание. Може да заявите проект напълно безплатно. В отговор ще получите оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Свързано:

Идеи за градина Овощна градина – мечтата става реалност!