Ефектните и компактни сукуленти - акцентът в малкия двор

Последна редакция на 25/04/2024 от Дора Пенкова
Източник | Видяно 2 127 пъти

Сукулентите са доста популярни напоследък и това е добър повод да се превърнат в чаровен обитател за малкия ви двор. Те са много лесни за гледане, не се нуждаят от много вода, тъй като я задържат в себе си. Още едно тяхно предимство е, че листата им не падат така често, както на другите растения, което означава по-малко чистене. Има различни варианти за тяхното разположение в дворното пространство:

  • Може да ги засадите в къпалня за птици, която да аранжирате с разнообразни видове. Така те ще се намират на около метър над земята, което ще придаде повече дълбочина и обем на цялата градина.
  • Друго много ефектно решение е поставянето на сукулентите в рамка и създаването на нещо като жива картина, която да окачите на някоя от стените в двора. По този начин използвате наличната площ не само хоризонтално, но се възползвате и от вертикалните възможности за оползотворяване на пространството.

Свързано:

Идеи за градина 5 хитри идеи за малката градина

Сукулентите - тези причудливи растения, някъде там по средата между кактусите и стандартните растения, с които сме свикнали в градината. Те са малки по размер, много колоритни и изключително лесни за гледане - мечтаната комбинация за собственика на малък двор. Сукулентите могат да бъдат засадени на най-различни места и повърхности и така да направят градината доста нестандартна. На снимките горе вляво и долу вдясно виждаме идея за използването на къпалня за птици, която да приюти малките растения. Така те ще са на едно ниво над останалата растителност в двора, няма да заемат много пространство и ще седят много "по-въздушно", щадейки малкото налична площ. Горе вдясно и долу вляво е представен друг вариант за позиционирането на сукулентите, а именно на стената. Те могат да бъдат поставени в дървена рамка, която да служи за саксия, и да бъдат аранжирани в нея. Прекрасните им цветове, преливащи от зелено през синьо към лилаво, ще превърнат творбата ви в най-ефектната картина, подходяща за двора и изискваща наистина минимални грижи.