Градински мебели от поли-ратан

Последна редакция на 19/04/2024 от Екатерина Димитрова
Източник | Видяно 3 569 пъти

Ако имате голяма открита тераса, която през летния сезон е силно и директно огрявана от слънце, а през зимата, изложена на сурови климатични условия, вероятно ще се спрете на мебели от изкуствени влакна или както са по-известни „поли-ратан“. Поли-ратанът е полиетиленово влакно (пластмаса), обикновено плетено около алуминиева конструкция, нарича се така, защото имитира естествените ратанови мебели. Материалът е модерен, удобен, твърд и се произвежда в няколко цвята. Той е устойчив на UV и атмосферни влияния (влага, замръзване), не се разтяга с течение на времето и цветовете му не избледняват. Спокойно можете да оставите градинските мебели от поли ратан навън през зимата, стига да ги покриете с брезент или дебел найлон. Поради тяхната обемност трудно се намира място, където да ги приберете. Друго предимство е, че са сравнително евтини. Все пак имайте предвид, че техният живот е не повече от 5-6 години.

Как да почиствате мебелите? Полиратанът имитира естественият материал, често множеството полиестерни нишки се запрашават и замърсяват. Обтриването с влажна кърпа, невинаги носи желания резултат. Ето защо най-бързият начин да почистите градинските мебели от пластмаса е като просто ги изкъпете с градинския маркуч. Те не поемат влагата, изсъхват бързо и след подобна баня, възвръщат първоначалното си очарование и блясък.

Вижте още: 5 лесни декорации за градината, които да направите сами още днес

Свързано:

Идеи за градина Съхранете правилно градинските мебели

Поли-ратановите мебели са по-евтино и практично решение за градината. На тази веранда е разположен ъглов градински комплект в светъл бежов цвят. За удобство е покрит с меки текстилни седалки и множество малки възглавници в пастелна гама. За акцент са използвани няколко тона по-тъмно синьо-зелено и тъмно сиво, което се комбинира чудесно с доминиращото сиво-кремаво. Масата има допълнителен рафт за съхранение, върху който удобно могат да се подредят различни четива и аксесоари. Декорацията е семпла, състои се от свещ, ваза и малка купа с плодове, а на заден план виждаме висяща стъклена градинска лампа - изчистена и в кръгла форма. Отдясно, в близост до мебелите, е разположена саксия с ратаново покритие, която подхожда на цялостната визия. До нея, върху нисък зид са поставени и малки ратанови кошници. Верандата е оградена с естествен дървен плет, който създава по-голямо усещане за уют. Отвъд колоните се разкрива гледка към просторната градина. Високи дървета и зеленина, гледка, която носи усещене се покой и тишина.