Особеността на ратана е да се извива и усуква под въздействието на пара, а при охлаждане, да запазва придадената му форма. Той е идеален материал за изтънчени криви и овали, но е ценен и заради своята устойчивост към влажността и температурните инверсии. Ето защо градинските мебели от ратан са неостаряващи и винаги актуални. Често ратанът се обърква с бамбук или ракита. Малко хора знаят, че това растение е всъщност от семейството на палмите. Ратанът наброява повече от 300 разновидности, с различни цветове, размери и местоположения. Азия е любимата му територия и по-специално Индонезия, където растат най-красивите сортове. На един стол от ратан можете да откриете пръчки на 3 или 4 различни вида, всеки със собствени характеристики. Очарователни и любими, ратановите градински мебели носят онзи модерен ретро силует на бохемската атмосфера и етническите влияния от 60-те. Ратанът не трябва да стои  навън целогодишно. Той е естествен материал, избледнява на слънце и ще пострада от микроорганизми и мухъл, ако се държи постоянно в дъжда, още по-лошо, ако е изложен на студ.

Как да почистим красивите си ратанови мебели от прах и замърсяване след като са престояли в гаража или сервизното помещение през зимата:

  • Избършете с влажна кърпа, измийте ги с черен сапун, разреден в топла вода.
  • След като изсъхнат, нанесете ленено масло с четка.
  • Ако вашите мебели са лакирани, измийте ги с топла вода и няколко капки амоняк. Изплакнете и оставете да изсъхнат. Нанесете ленено масло и полирайте с парцал.

Прочети още: Как да спечелим битката срещу дървоядите у дома

Снимката е част от статията:

Съхранете правилно градинските мебели

Намерете изпълнители в следните категории:

Боядисване Ремонт на баня Озеленяване Виж всички