Ратанови градински мебели

Последна редакция на 25/04/2024 от Екатерина Димитрова
Източник | Видяно 1 722 пъти

Особеността на ратана е да се извива и усуква под въздействието на пара, а при охлаждане, да запазва придадената му форма. Той е идеален материал за изтънчени криви и овали, но е ценен и заради своята устойчивост към влажността и температурните инверсии. Ето защо градинските мебели от ратан са неостаряващи и винаги актуални. Често ратанът се обърква с бамбук или ракита. Малко хора знаят, че това растение е всъщност от семейството на палмите. Ратанът наброява повече от 300 разновидности, с различни цветове, размери и местоположения. Азия е любимата му територия и по-специално Индонезия, където растат най-красивите сортове. На един стол от ратан можете да откриете пръчки на 3 или 4 различни вида, всеки със собствени характеристики. Очарователни и любими, ратановите градински мебели носят онзи модерен ретро силует на бохемската атмосфера и етническите влияния от 60-те. Ратанът не трябва да стои  навън целогодишно. Той е естествен материал, избледнява на слънце и ще пострада от микроорганизми и мухъл, ако се държи постоянно в дъжда, още по-лошо, ако е изложен на студ.

Как да почистим красивите си ратанови мебели от прах и замърсяване след като са престояли в гаража или сервизното помещение през зимата:

  • Избършете с влажна кърпа, измийте ги с черен сапун, разреден в топла вода.
  • След като изсъхнат, нанесете ленено масло с четка.
  • Ако вашите мебели са лакирани, измийте ги с топла вода и няколко капки амоняк. Изплакнете и оставете да изсъхнат. Нанесете ленено масло и полирайте с парцал.

Прочети още: Как да спечелим битката срещу дървоядите у дома

Свързано:

Идеи за градина Съхранете правилно градинските мебели

Красива тераса на къща в планината, обзаведена с комплект градински мебели от ратан. Градинско кресло за двама с типичните за ратана извивки и плетеници. Креслото е снабдено с различни по цвят и размер меки възглавници. Две маси – едната голяма кръгла с керамични съдове върху нея, другата по-малка непосредствено до креслото за удобство на седящите. Тъкан килим в зелени и жълти цветове допълват типично колониалния изглед на тази тераса. Като акценти около къта за почивка са разположени дървени поставки за саксии.