Подходящото време за садене на цветя от семена

Последна редакция на 19/04/2024 от Мария Неделчева
Източник | Видяно 922 пъти

Времето на засаждане на цветята е много важно. Трябва да се знае, че те са готови за полагане в открита почва едва когато са достатъчно силни и са изградили коренната си система. Ключовото е дали семената, които сте избрали, са за едногодишни или многогодишни цветя.

  • Засаждане на едногодишни цветя от семена: те зависят изцяло от това доколко са устойчиви на температурните влияния. Устойчивите на студ могат да бъдат засадени в почва с температура до -4 градуса. Тези, които имат някакъв толеранс, трябва да се положат в малко по-топла почва, но могат да издържат и на лек студ. Обичащите топлина цветя не бива да бъдат засаждани преди температурата на почвата да е над 4 градуса. Възможно е да поставите тези цветя и в помещение, а след затопляне да ги пренесете навън.
  • Многогодишните цветя се садят или рано на пролет, или късно есента. Във втория случай това трябва да стане на закрито, за да се изгради системата на цветята до пролетта.

Предимствата на засаждането през есента са, че така по-лесно се осигурява нужната влага за развитието на растенията. Ако ги засаждате през пролетта, не забравяйте, че ще се нуждаят от доста грижи през лятото.

Свързано:

Идеи за градина Садене на цветя от семена – всичко, което трябва да знаете