Есенни цветя в двора – какво трябва да знаем

Последна редакция на 19/04/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 4 353 пъти

С настъпването на септември, есента влиза в градината. Но е твърде рано да се разделим с красотата й. Много цветя цъфтят и през този период - ето кои са най-непретенциозни градински трайни насаждения.

  • Флокс. Това  е една от най-ярките "звезди" на есенната палитра в двора. Тези растения зимуват добре в повечето райони, образуват зелени петна през пролетта и цъфтят през втората половина на лятото, като практически поддържат невероятно разнообразие от цветове до октомври. В зависимост от вида и сорта, флоксът е незаменим за алипинеуми и цветни лехи.
  • Астри. Астрите са лидери в списъка на цветята за двора. От август до първия сняг, тези растения цъфтят, целият двор блести в сини, бели, розови и лилави нюанси. Има повече от 200 вида многогодишни астри, които се различават по размер, начин на отглеждане и форма. Растението в градината започва да се размножава неконтролируемо, като бързо  завладява нови територии.
  • Хризантеми. Тези цветя са разкошни и красят двора чак до зимния период. За нашите климатични условия подходящи са сортове, които издържат на температурни крайности. Хризантемите са разделени на три групи: едроцветни, средноцветни и с малки цветчета. Трябва да се отбележи, че хризантемите са изключително чувствителни към продължителността на деня. Затова цъфтят само в края на лятото и през есента, когато денят е по-кратък. Корейските хризантеми с малки цветове са най-устойчиви на ниски температури, идеални са в комбинация с други цветя, имат високи декоративни качества, като изобилно цъфтят почти до ноември.

Прочетете още: Как да почистваме правилно мебелите в двора и градината?

Свързано:

Идеи за градина Най-непретенциозните цветя за двор – ето какво съветват градинарите