Има ли непретенциозни растения, които са готови да цъфнат още през първите топли дни?

Последна редакция на 20/04/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 2 852 пъти

Дворното пространство може да грее в красиви цветове още от пролетта. Да, зимуващите луковични култури са формирали основите на пъпките от есента, а през пролетния сезон те са първите, които осветяват цветните лехи с всички нюанси на дъгата.

  • Минзухари. След стопяването на снега се появяват венци от минзухари в синьо и жълто. Растенията с височина от 7 до 15 см цъфтят от март до май. Засаждането на луковиците става в периода от август до септември. За минзухарите са добри осветени места или тези с частична сянка, например под короните на още неразцъфнали храсти или дървета. Ярките минзухари изглеждат страхотно в алпинеумите или в цветните лехи.
  • Лалета. Това са най-непретенциозните пролетни цветя. Днес на разположение на любителите на цветята има хиляди великолепни сортове. Въпреки това, не всеки знае, че тези дворни растения принадлежат към няколко вида, различаващи се както външно, така и по времето на цъфтеж. С лалета с височина от 10 до 50 см, може да се оформят разкошни цветни лехи. Цъфтежът на първите лалета започва през март, а има сортове, които цъфтят до края на май. Луковиците на лалетата се садят през първата половина на есента в слънчеви зони в богата на хранителни вещества почва. По време на растежа и цъфтеж лалетата се нуждаят от редовно поливане,
  • Нарциси. Нарцисите се появяват заедно с лалета в двора. Цъфтежът им продължава от април до последните дни на май, а цветята изпълват двора не само с ярки слънчеви нюанси, но и с изискан аромат. В зависимост от сорта растенията достигат височина от 30 до 60 см. Нарцисите виреят в плодородна почва и растат добре под пряка както под пряка слънчева светлина, така и под короните на дърветата. Нарцисите са дълго цъфтящи, непретенциозни цветя за двор и красиво изглеждат в смесени насаждения.

Свързано:

Идеи за градина Най-непретенциозните цветя за двор – ето какво съветват градинарите