Дървета в есенната градина

Последна редакция на 28/03/2024 от Диляна Илиева
Източник | Видяно 1 919 пъти

През есента цялото внимание е фокусирано върху промяната на цвета на короните. Разнообразието от естествени нюанси образува необичайни есенни модели, динамично променящи се и изглеждащи много красиво.

Декорът на есенната градина е много съществен. Няма нищо изненадващо в това, че ландшафните специалисти имат концепция при подбора на дърветата в градината, като взимат предвид кои от тях биха допринесли за есенната цветова палитра в двора. През лятото короните на дърветата и храстите обикновено са с твърда зелена маса, използването на декоративно-широколистни форми в разнообразието от растения в градината, с наближаването на есента, разкрива толкова забележимата им метаморфоза.

Есенната градина всяка година ни изненадва, защото красотата на листата е мимолетна и зависи от времето. Най-интензивно, листата променят цвета си и продължават да остават пъстри, ако през лятото няма суша, а есента е топла, слънчева, суха и дълга.

В подбора на дърветата и цветната есенна растителност, обикновено се включват растения с блестящи жълто-червени листа. Също така се наблюдава и засаждане на брезови или лесковидни групи в иглолистните масиви. Първокачествените борови дървета изглеждат забележително през есента. Дъбовото дърво е странно, на някои листата стават жълти, понякога жълто-оранжеви и постепенно падат, а на други - израстват кафяви и остават по клоните до самата пролет.

Свързано:

Идеи за градина Възхитителна и красива градина през цялата есен

Декоративните дървета и храсти се засаждат в двора по различни причини някой от тях са за сянка и повече кислород, или заради техния умишлено търсен ефект. Според вкуса на всеки притежател на градина желаният ефект може да е в обилния цъфтеж, в аромата на цветовете, в лятната краска на листата – преминаваща от различните нюанси на зеленото или пъстрото, до есенната краски на жълтото, охрата, керемиденочервеното, в изобилието на ярки плодове, задържащи се често до края на зимата по клоните. Тук величествената бяла къща е предхождана с голяма, зелена и широка морава. Път водещ и подхождащ елегантно в дясно от къщата и така не нарушаващ хармонията и цялостната визия. Непосредствено до самата къща има добре оформени и подрязани също зелени храсти. В клоните на големите дървета,които ограждат моравата и се виждат и зад къщата, откриваме световете на есента, падналите и непочистени листа създават есенният пейзаж, на добре подбрани храсти, морава и дървета.