Когато един двор дълго време не е бил обработван, в него обикновено се развива флора, чиито гъстота и височина да конкурират тези в джунглата. За съвсем начинаещ градинар може да се окаже наистина трудоемко да се справи с почистването му. Логично възниква въпросът струва ли си всичко да се свърши на ръка или е по-добре да се наемат хора с резачки и машини. Ето какво е мнението на Новоселсkи от “Направи сам”:

  • “Трактор - възможно най-големия, който може и се навие да влезе. След това започнете с ръчна обработка и садене само някакво малко ъгълче. Другото оставете да избуи в зеленина, каквото е оцеляло. Третирайте с хербицид. Есента - още веднъж.”
  • Crez обаче го репликира за хербицида, като твърди, че той нищо не оправя и “на храстите и многогодишните треви въобще не действа, листната маса изчезва и на следващата година пак се появяват”, и дава още един глас в полза на трактора.
  • Със своя съвет се включва и infomar: “Ако дворът няма много големи "препятствия" може да помислиш да изрежеш всичко над земята с някоя резачка и да платиш 30 лв. на местната кооперация да ти го изорат с големият плуг и риголват. Рови над 30 см и ако имат мощен трактор ще изкара всички корени, стига да не са големи дървета.”
  • На което алтернатива дава Делян: “Или варианта с ел.резачка и запрятате ръкави. Все пак трябва да се престрашите да започнете от някъде...”

Вижте още: Превърнете неизползваното дворно пространство в красиво място за отдих

Намерете изпълнители в следните категории:

Боядисване Ремонт на баня Озеленяване Виж всички