Чистенето на двора - на ръка или с машина?

Последна редакция на 28/03/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 942 пъти

Когато един двор дълго време не е бил обработван, в него обикновено се развива флора, чиито гъстота и височина да конкурират тези в джунглата. За съвсем начинаещ градинар може да се окаже наистина трудоемко да се справи с почистването му. Логично възниква въпросът струва ли си всичко да се свърши на ръка или е по-добре да се наемат хора с резачки и машини. Ето какво е мнението на Новоселсkи от “Направи сам”:

  • “Трактор - възможно най-големия, който може и се навие да влезе. След това започнете с ръчна обработка и садене само някакво малко ъгълче. Другото оставете да избуи в зеленина, каквото е оцеляло. Третирайте с хербицид. Есента - още веднъж.”
  • Crez обаче го репликира за хербицида, като твърди, че той нищо не оправя и “на храстите и многогодишните треви въобще не действа, листната маса изчезва и на следващата година пак се появяват”, и дава още един глас в полза на трактора.
  • Със своя съвет се включва и infomar: “Ако дворът няма много големи "препятствия" може да помислиш да изрежеш всичко над земята с някоя резачка и да платиш 30 лв. на местната кооперация да ти го изорат с големият плуг и риголват. Рови над 30 см и ако имат мощен трактор ще изкара всички корени, стига да не са големи дървета.”
  • На което алтернатива дава Делян: “Или варианта с ел.резачка и запрятате ръкави. Все пак трябва да се престрашите да започнете от някъде...”

Вижте още: Превърнете неизползваното дворно пространство в красиво място за отдих

Свързано:

Идеи за градина Пътеводител за начинаещи градинари: От запустелия двор до градината

Имате си нов двор, който върви в комплект с буйна растителност, включваща неконтролируемо растящи треви, храсти и издънки. В същото време едва сега навлизате в градинарския занаят и се чудите откъде да подхванете работа по видимо запуснатия двор, за да го приведете до вида, в който ще може да се използва като градина. Ясно е, че цялата тази оформила се джунгла трябва да се премахне. Откъде да започнете? Първо да подрежете храстите или да махнете тревите? А храстите дали не трябва направо да се изкоренят, заедно с издънките? Дали ще се справите съвсем сами и колко време ще ви отнеме? Въпросите валят един след друг като напоителен дъжд. Повечето мнения във форума "Направи сам" подкрепят идеята да се наеме човек с резачка или направо трактор. Например като този червен трактор, който виждаме на тази снимка, паркират на ниско окосената трева. Пред и зад него се забелязват дървета, които се нуждаят от подрязване. С една такава машина работата ви ще бъде свършена бързо и лесно, после ви остава приятното задължение редовно да поддържате градината си в оптимално състояние.