Как да докараме запустелия двор до “градинско състояние”?

Последна редакция на 24/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 106 пъти

Еуфорията от новопридобито дворно място може много бързо да премине при вида на бурените и храсталаците, които са го превзели. Въпросът с кое по-напред да се захванем придобива почти панически привкус. Добре, че има потребители като Делян в “Направи сам”, които да подредят в някаква степен заформящата се каша в главата ни:

  • “Не се хвърляй на юруш да разчистваш целия двор… избери си 10-ина квадрата от градината, където да сееш нещо. Отесай грубо тревата с мотиката, обърни с правата лопата, където излезе корен - вади. Изчакай 2-3 дни да изпръхне почвата и след това накопай с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, което се покаже.
  • На другия ден пак го мини с мотиката, пак изхвърляш всяко коренче, и така довеждаш почвата, както казват "до градинско състояние". И тогава сееш каквото си избереш.
  • Есента минаваш още 10-20 квадрата, другата ранна пролет още 10-20 и т.н. Бавно, но славно и няма да се изгърбиш от работа… Аз по този начин си направих моята градина, а сега и лозе садя на такова място. И то само в една неделя, и то заедно с другите ремонти, които върша.”


Вижте още: От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Свързано:

Идеи за градина Пътеводител за начинаещи градинари: От запустелия двор до градината

Във всеки, превзет от бурени и храсти двор се крие една китна градина, стига да се намери добър специалист, който да я "извади оттам". На колажа от три снимки, който ви показваме тук, се виждат различни състояния, в които може да съществува едно дворно място. Поглеждаме към голямата снимка отляво, където ни посреща двор във видимо поизоставено състояние. Тревата е оставена да расте своеволно и вече е трудно да се различи, кое от растителността е засадено от стопаните и кое е от семейството на плевелите. Ако не се вземат мерки своевременно работата в градината ще се умножи застрашително. Насочваме се сега към малката снимка долу вдясно. На нея виждаме две ръце, облечени в кафяви градинарски ръкавици, които за заровени в кафявата пръст. Наблизо има малка лопатка с червена дръжка, както и дръжката на друг градинарски инструмент, вероятно мотика. Стигаме и до снимката горе вдясно, където ни очаква сребриста лейка в компанията на свежи маргаритки, лилави и жълти цветя.